Kandidat opozicije vodi, slijedi drugi krug izbora

Kandidat opozicije vodi, slijedi drugi krug izbora

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je večeras Državna izborna komisija (DIK).

Siljanovska je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.

Pristalice VMRO su proslavile njen dobar rezultat bakljadom u centru Skoplja i skupom pristalica stranke na čelu sa liderom Hristijanom Mickoskim.

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski je, na konferenciji za novinare, ocenio da je prvi krug predsedničkih izbora prošao mirno i da su svi učesnici bili dostojanstveni u ponašanju i postupcima, kao i da nije bili nikavih provokacija.Daštevski je naveo da je na osnovu 89,97 obrađenih biračkih mesta Gordana Siljanovska Davkova osvojila 324.177 glasova ili 39,97 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

(Kurir) Foto: EPA Georgi Licovski

CATEGORIES
Share This