Jezivi detalji tajnog sastanka neonacista, planiraju protjerivanje stranaca iz Njemačke

Jezivi detalji tajnog sastanka neonacista, planiraju protjerivanje stranaca iz Njemačke

– Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka istražuje izvještaj o navodnom sastanku desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) s ekstremno desnim snagama, na kojem se navodno raspravljalo o protjerivanju miliona stranaca koji žive u Njemačkoj, javljaju njemački mediji.

„Mi trenutno uspoređujemo naša saznanja s navodima objavljenim u medijima“, saopštila je Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka savezne pokrajine Brandenburg.

Prije toga je medijski centar Correctiv objavio kako je krajem novembra u hotelu u blizini Potsdama održan sastanak predstavnika AfD-a i članova tzv. Identitetskog pokreta, koji slovi kao ekstremno desni. Prema istim navodima, sastanku su prisustvovala i dva političara konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na sastanku je, kako nadalje javlja Correctiv, bilo riječi o „Master planu“ u vezi s migrantskom politikom i planovima protjerivanja miliona osoba stranog porijekla iz Njemačke.

Na sastanku je raspravljano o tome koje bi grupe trebale napustiti Njemačku, a pritom su navedeni podnosioci zahtjeva za azilom, stranci s dozvolom boravka kao i državljani Njemačke stranog porijekla koji nisu, kako se navodi, asimilirani.

Za tu svrhu bi trebao biti organizovano područje na afričkom kontinentu gdje bi moglo biti smješteno „do dva miliona“ osoba.

AfD je demantovao učestvovanje na spomenutom sastanku i naveo kako je bio prisutan jedino lični sekretar potpredsjednice stranke Alice Weidel, koji je tamo „predstavio jedan projekt za društvene mreže“.

Na vijesti o učestvovanju parlamentarne stranke AfD na ovom sastanku nekoliko poslanika Bundestaga je ovu stranku optužilo za „totalitarističke namjere“, a ponovo je pokrenuta rasprava o zabrani AfD-a, čije dijelove Savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka smatra organizacijama koje djeluju protivustavno.

U ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je trenutno na saveznom nivou druga po redu najpopularnija stranka. Na području bivše Istočne Njemačke, gdje se ove godine u tri savezne pokrajine održavaju lokalni izbori, AfD je s preko 30 odsto podrške najjača politička snaga, prenosi Index.

Index

CATEGORIES
Share This