„Jedina opcija koju imamo je on“ Izabran novi predsjednik Gvatemale, osvojio 59 odsto glasova

„Jedina opcija koju imamo je on“ Izabran novi predsjednik Gvatemale, osvojio 59 odsto glasova

Bivši diplomarta i sin bivšeg predsjednika, Bernardo Arevalo izabran je na izborima za novog predsjednika Gvatemale, a prema rezultatima na osnovu prebrojanih oko 94 odsto glasova, on je osvojio 59 odsto.

Arevalo je u tome uspio zahvaljujući antikorupcijskoj predsjedničkoj kampanji, tokom koje je isticao da će se ”pozabaviti koruptivnim i autoritarnim ponašanjem prethodne administracije”.

Rivalka Tores otkazala konferenciju za štampu

Agencija navodi da je novi predsjednik izabran u okolnostima nasilja i nesigurnosti u vezi sa hranom u Gvatemali, što je izazvalo velike talase emigracija, pa su tako među građanima zemalja centralne Amerike koji pokušavaju da uđu u SAD trenutno najbrojni građani Gvatemale.

Drugoplasirana na izborima, bivša prva dama zemlje Sandra Tores otkazala je konferenciju za medije nakon što su rezultati objavljeni.

“Arevalo jedina opcija koju imamo”

– Glasao sam za Arevala jer je on jedina opcija koju imamo. Glasanje za Sandru podržava iste ljude koji su bili na vlasti ranije – rekao je jedan od glasača.

Arevalo je postigao veliki uspjeh sa svojom strankom Semila, i pored toga što je mnogim drugim opozicionim kandidatima zabranjeno da se kandiduju, prenosi Blic.

On je u prvom krugu glasanja neočekivano osvojio drugo mjesto, nakon čega je njegovu stranku zabranio državni tužilac, ali je potom Vrhovni sud Gvatemale poništio zabranu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This