Jak vjetar i visoka temperatura otežavaju gašenje vatrene stihije, evakuisano 180 ljudi

Jak vjetar i visoka temperatura otežavaju gašenje vatrene stihije, evakuisano 180 ljudi

U prvom većem šumskom požaru u Španiji ove godine, na istoku zemlje za samo 24 sata uništena je površina od oko 600 hektara, saopštile su vlasti.

 Oko 180 ljudi evakuisano je u pogođenom planinskom području oko Tarbene u provinciji Alikante, oko 90 kilometara južno od Valensije, javila je danas televizija RTVE, pozivajući se na vlasti.

Požar, koji je juče izbio na manje od 15 kilometara od Sredozemnog mora, brzo se širi, navodi se u saopštenju.

Pilar Bernabe, predstavnica centralne vlade Madrida u autonomnoj zajednici Valensija, rekla je novinarima da se sumnja da je uzrok požara praksa “rezanja i paljenja”. Do danas popodne, površina uništenog područja je veća od 800 fudbalskih terena.

Petnaest vatrogasnih jedinica i 10 jedinica za zaštitu šuma raspoređeno je u ponedjeljak u borbi protiv požara, uz pomoć osam helikoptera i vatrogasnih aviona, saopštile su službe za vanredne situacije

Jak vjetar i visoka temperatura otežavaju gašenje požara

– Jak vjetar i temperatura iznad 25 stepeni Celzijusaneuobičajeno toplo vrijeme za sredinu aprila – ometali su napore za gašenje požara – rekao je portparol regionalne vlade Valensije.

Međutim, portparol je rekao da su optimistični i da bi požar koji bijesni oko Tarbene, kao i nekoliko manjih na Kosta Blanki, uskoro mogao da bude ugašen, prenosi Index.

Pune plaže usred aprila

Istočna Španija je doživjela višednevne temperature i do 30 stepeni, zbog čega su plaže pune. Od srijede se širom Španije očekuje hladnije vrijeme.

CATEGORIES
Share This