Izraelske bombe padaju u blizini bolnica u Gazi

Izraelske bombe padaju u blizini bolnica u Gazi

Izraelske snage bombardovale su jutros područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze, javili su palestinski mediji, ali nije jasno da li su same bolnice pretrpjele štetu.

Mediji su naveli da je Izrael izvršio udar u blizini bolnice Al Šifa u Gazi i bolnice Al Kuds, kao i indonežanske bolnice na sjeveru enklave.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nastavile napade na još dvije ćelije Hezbolaha u južnom Libanu, kako ne bi dozvolili da izvedu napade na Izarel.

IDF navodi da je jedna od Hezbolahovih ćelija, u oblasti planine Dov, planirala da lansira rakete, dok je druga ćelija u sjevernom gradu Matat planirala da ispali protivtenkovske navođene rakete, prenio je Tajms ov Izrael.

Američki predsjednik Džozef Bajden je ponovio da Izrael ima pravo na odbranu, ali i da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu u telefonskom razgovoru prenio očekivanja da Izrael djeluje po pravilima rata, i da tokom borbi zaštiti civile „najbolje što umije“.

Bajden je razgovarao i sa o papom Franjom o sukobu Izraela i Hamasa, potvrđeno je iz Vatikana.

Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći koja ne uključuje gorivo, ušao je u Pojas Gaze.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da bi predstojeća izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze mogla da traje tri mjeseca, ali će biti posljednja ako Izrael uspije da eliminiše terorističku grupu Hamas.

Si-En-En je javio da je došlo do sukoba Hamasove Al-Kasam brigade i izraelske vojske unutar Pojasa Gaze, što Tel Aviv nije potvrdio.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva u Pojasu Gaze.

„SAD neće oklijevati da reaguju ako se rat u Gazi prelije na region“, poručuje ministar odbrane Lojd Ostin.

(Tanjug) FOTO: Schreensho

CATEGORIES
Share This