Iznenadna ofanziva na jugu: Rusi napali Ukrajince, ušli u selo koje su ljetos izgubili

Iznenadna ofanziva na jugu: Rusi napali Ukrajince, ušli u selo koje su ljetos izgubili

Pripadnici ruskih snaga probili su liniju frontau Zaporožju i ušli u Rabotino. Mnogi ruski vojni kanali na Telegramu navode da se borbe već vode na periferiji seladok ukrajinski izvori za sada nisu potvrdili takve informacije.

Oružane snage Rusije napredovale su kilometar u pravcu Rabotina i povratile kontrolu nad dijelom položaja koje je neprijatelj zauzeo tokom ofanzive u ljeto 2023. godine. Trenutno se vode borbe na zapadnoj periferiji sela – navodi ruski vojni bloger Ribar.

– Potvrđeno je napredovanje u oblasti sela. Borbe se vode na periferiji. Samo selo je i dalje pod kontrolom neprijatelja – navodi ruski vojni ekspert Boris Rožin na svom kanalu na Telegramu.

Rusi su prema navodima vojnih blogera pokrenuli ofanzivu na širokom frontu u subotu uz pomoć artiljerije i Solncepekova nakon čega su oklopne grupe krenule u juriš. Motorizovani puk 71. brigade navodno je došao do Rabotina iz pravca zapada, prenosi Blic.

Rusi prešli u ofanzivu na sektoru Zaporožja

Oružane snage Ukrajine su u subotu potvrdile da su Rusi prešli u ofanzivu na sektoru Zaporožja.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine nedavno je upozorio da ruska vojska sprema napad na Rabotino i da su Rusi na tom dijelu fronta koncentrisali više vojnika nego kod Avdijevke u oblasti Donjecka.

– Grupa koja se koncentrisala u pravcu Orehovskog u posljednjih nekoliko dana ili nedjelja je brojnija po ljudstvu od grupe koja je uključena u pravcu Avdijevke. Očigledno nisu došli u šetnju – upozorio je prije nekoliko dana portparol grupe Oružanih snaga Ukrajine u Tavriji Dmitrij Lihovi.

Ukrajinska vojska, podsjetimo, povukla se u subotu iz Avdijevke.

Agencije

CATEGORIES
Share This