Hezbolah zaprijetio da će napasti Kipar, stigao odgovor

Hezbolah zaprijetio da će napasti Kipar, stigao odgovor

Vođa libanske militantne grupe Hezbolah zaprijetio je juče da će napasti evropsko ostrvo Kipar ako izbije rat između Izraela i Libana, piše CNN.

„Kipar će, takođe, biti dio ovog rata ako otvori svoje vazdušne luke i baze za izraelske snage“, rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju koje je uslijedilo samo dan nakon što je Izrael upozorio Hezbolah, grupu koju podržava Iran, da se mogućnost rata približava.

Prvi put da Hezbolah prijeti Kipru

Ovo je prvi put da je Hezbolah zaprijetio Kipru koji je u EU te se nalazi u Sredozemnom moru, oko 200 kilometara od Libana. Kipar od 2014. održava zajedničke vojne vježbe sa Izraelom.

Nasralahova prijetnja došla je kao dio odgovora na upozorenje Izraela. Poručio je da će Hezbolah „uzdrmati stubove Izraela ako se rat nametne Libanu“, prenosi Index.hr.

Zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata

Napetosti između Hezbolaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. oktobra i vojne kampanje Izraelskih obrambenih snaga u Gazi koja je uslijedila. Posljednjih sedmica pojačan je intenzitet prekograničnih napada između Hezbolaha i Izraela, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata.

Hezbolah se u utorak pohvalio videom od 9 minuta snimljenim dronom koji prikazuje civilne i vojne lokacije oko jednog od najvećih izraelskih gradova, Haife. Video je potakao izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza da upozori na „sveopšti rat u kojem će „Hezbolah biti uništen, a Libon teško poražen“.

“Neprijatelj zna da nijedno mjesto u cijeloj državi nije sigurno od naših projektila. Namjerno ćemo ih ciljati“, rekao je Nasralah u svom govoru.

Oglasio se kiparski predsjednik

Kao odgovor na prijetnju Nasralaha, kiparski predsjednik Nikos Christodoulides rekao je da otok „ni na koji način nije uključen u ratne sukobe“.

“Republika Kipar nije dio problema. Republika Kipar je dio rješenja. A našu ulogu u tome, kao što je prikazano, na primjer, kroz humanitarni koridor, prepoznaje ne samo arapski svijet već i međunarodna zajednica u cjelini“, rekao je Christodoulides.

Agencije

CATEGORIES
Share This