Gužva pred vratima BRIKS-a

Gužva pred vratima BRIKS-a

Saudijska Arabija i UAE postale su zvanično članice BRIKS-a od 1. januara 2024. godine čime je taj savez ojačan za dve verovatno najmoćnije zemlje arapskog sveta.

Savez koja preti da ugorzi postojeći svetski poredak dominacije SAD i zapadnoevropskih zemalja sada sve više dobija na zamahu, a pred vratima ove organizacije tokom ove godine naći će se još 25 novih država.

Tokom narednog, šesnaestog samita BRIKS-a koji će biti održan u Kazanju, savez bi mogao da se proširi i okupi do sada najveći broj zemalja u razvoju čiji je cilj ekonomski razvoj zasnovan na trgovini nacionalnim valutama i izbacivanje dolara iz međunarodnih tokova novca.

Takozvani proces dedolarizacije mogao bi da uzdrma američku ekonomiju i dovede do velike inflacije u SAD, ali i promene globalnog monetarnog sistema.

Zemlje u razvoju pokupavaju da sve vipše ojačaju svoje nacionalne valute i zaobiđu dolar u međunarodnoj trgovini, a takvu poziciju na globalnom planu mogu da obezbede samo pristupanjem savezu država kakav je BRIKS.

Ambasador BRIKS-a iz Južne Afrike Anil Suklal potvrdio je informaciju da je formalni zahtev za članstvo u toj organizaciji podnelo 25 novih država.

Suklal je naveo da sve zainteresovane zemlje kandidati žele da što pre postanu članice BRIKS-a, odnosno već u 2024. godini.

Najveće proširenje BRIKS-a, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja, moglo bi biti jedna od najvećih prekretnica na geopolitičkom planu.

Ukoliko države širom svetu krenu da izbacuju dolar iz trgovine, SAD će sve teže moči da finansira svoj deficit. Dolar će izgubiti dinamiku ponude i potražnje, a potom nesumnjivo početi da gubi svoju vrednost. Svet će se naći pred potpuno nepoznatim procesima koji će nesumnjivo dovesti do izgradnje novog svetskog poretka.

Politika

CATEGORIES
Share This