Gaza: Izraelski tenkovi su opkolili tri bolnice

Gaza: Izraelski tenkovi su opkolili tri bolnice

Bolnica Al Shifa u gradu Gazi, koju je danas pogodio najmanje jedan projektil, ima goriva za još samo 24 sata rada, rekao je ljekar Ashraf al-Qudra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi koje je pod upravom Hamasa. Al-Qudra je rekao da su izraelske snage okružile bolnicu te da su tenkovi opkolili još dvije obližnje bolnice, Rantisi i Al-Nasr. Dodao je kako je područje najveće bolnice u Gazi, Al Shife, danas gađano pet puta.

Prema navodima medija, u napadima na bolnicu poginula je najmanje jedna osoba. Reuters je citirao palestinske funkcionere koji su kazali kako je jedna osoba ubijena. Hamasova vlada u Gazi tvrdi da ih je poginulo 13. Al-Qudra je rekao da zna za jedan smrtni slučaj, koji se dogodio u porodilištu, ali da ne može za sada potvrditi dodatne žrtve. Takođe je rekao da je više desetina ljudi zadobilo teške povrede.

Direktor Al-Shife: Laž je da se ispod bolnice nalazi Hamasov komandni centar

Muhammad Abu Salmiya odbacio je izraelske tvrdnje da se ispod Al-Shife, najveće bolnice u Gazi, nalazi Hamasov komandni centar.

“To je laž”, rekao je direktor Al-Shife. “Ovo je civilna bolnica koja pruža usluge za više od 1,5 miliona stanovnika Gaze.”

“Izraelske okupacione snage su u potpunosti svjesne da je ovo sigurno područje. Sigurni su da se ispod ove bolnice ne nalazi komandni centar, niti bilo kakvi tuneli”, dodao je.

Video prikazuje operaciju koja se izvodi u bolnici Al-Quds u Gazi tokom nestanka struje.

Agencije

 

CATEGORIES
Share This