Francuska kupuje vrijeme Kijevu, odbijena Rusija

Francuska kupuje vrijeme Kijevu, odbijena Rusija

Francuska je odbacila zahtev Rusije da večeras bude održana sednica Saveta bezbednosti UN povodom pada aviona Il-76 u kojem su se nalazili ukrajinski zarobljenici, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je dodao da je francusko predsedništvo zakazalo sednicu Saveta bezbednosti UN za 25. januar.

– Kao što se moglo i očekivati, francusko predsedništvo izabralo je put zloupotrebe ovlašćenja kao predsedavajućeg Saveta bezbednosti u januaru i odbija da udovolji našem zahtevu za hitnom sednicom Saveta bezbednosti UN u vezi sa terorističkim napadom kijevskog režima na naš avion koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike za razmenu – napisao je Poljanski na svom Telegramu.

– Očigledno pokušavajući da dobije na vremenu i da svojim ukrajinskim klijentima dâ vremena da dođu do bar nekog manje-više uverljivog objašnjenja onoga što se dogodilo, Francuska je pristala da održi sednicu tek sutra, 25. januara, u 17 časova po njujorškom vremenu. Šteta što je nekada slavna francuska diplomatija devalvirala na tako sitne prevare – dodao je Poljanski.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog pada aviona Il-76. On je izrazio očekivanje da Francuska, koja predsedava SB, neće odbiti da sazove sednicu.

Sednica je trebalo da bude održana večeras u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

– Razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine je bila dogovorena, ali, umesto toga, Kijev je izveo napad na avion raketama – rekao je Lavrov i dodao da Rusija sada utvrđuje činjenice u vezi sa padom vojno-transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.

Kako se navodi u tekstu, avion su oborile Oružane snage Ukrajine iz mesta Lipci, Harkovska oblast, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema.

U avionu se nalazilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnika za razmenu i tri ruska vojnika u njihovoj pratnji.

Poginuli su posada i svi putnici aviona.

CATEGORIES
Share This