Fico podržao Orbanovu mirovnu inicijativu za UKR

Fico podržao Orbanovu mirovnu inicijativu za UKR

Slovački premijer Robert Fico izrazio je podršku mirovnoj inicijativi mađarskog premijera Viktora Orbana koji je za kratko vreme posetio Kijev i Moskvu, istakavši da sukob u Ukrajini nema vojno rešenje.

On je u saopštenju naglasio da se mir ne može postići “nikakvim ultimatumima ili primenom nerealnih uslova“.

“Ako će pre mirovnih pregovora biti prioritet još jedna eskalacija tenzija, nemojmo se iznenaditi novim, mnogo strašnijim obeležjem ratnog sukoba u Ukrajini“ upozorio je Fico.

Istakao je da podržava hitan prekid vatre i  početak mirovnih pregovora uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije, SAD, Kine i EU.

„Mirovni pregovori će biti izuzetno teški, ali će za ceo svet biti najbolje ako se naredni meseci, možda godine međusobnog ubijanja, zamene mesecima teških pregovora koji vode ka pravednom miru“, naveo je Fico.

Mir bi takođe doprineo pregovorima o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, što Slovačka podržava, zaključio je Fico u objavi na Fejsbuku.

Orban je u petak u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju.

On je obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

(Tanjug) Foto: Keystone

CATEGORIES
Share This