Drugi najbogatiji čovjek na svijetu pod istragom zbog saradnje s bogatim Rusom

Drugi najbogatiji čovjek na svijetu pod istragom zbog saradnje s bogatim Rusom

– Francuski tužioci pokrenuli su danas istragu protiv vlasnika luksuznih brendova LVMH (Louis Vuitton – Moët Hennessy) Bernara Arnoa zbog njegovih finansijskih transakcija sa ruskim oligarhom Nikolajem Sarkisovim.

Saosnivač i izvršni direktor grupe „Luj Vitona“ pod istragom je zbog optužbi za pranje novca, a istraga je usredsređena na kupovinu imovine u Kurševelu, skijalištu za ultrabogate u francuskim Alpima, prenosi Independent.

Prema izvještaju Tužilaštva, Sarkisov je tamo stekao imovinu putem transakcije u kojoj je Arno, preko jedne od svojih kompanija, dao zajam, navodi francuski dnevni list Mond, pozivajući se na finansijsko-obavještajnu jedinicu Tracfin, tijelo francuskog Ministarstva finansija za borbu protiv pranja novca .

Navodi se da je 55-godišnji ruski milijarder kupio 14 stambenih jedinica od jednog prodavca 2018. za 16 miliona evra u složenom poslu koji uključuje kompanije sa sjedištem u Francuskoj, Luksemburgu i na Kipru.

Izvor blizak istrazi napominje da Tracfin tek treba da utvrdi da li je počinjeno krivično djelo.

Mond je citirao osobu blisku Arnou koja je rekla da je transakcija obavljena uz puno poštovanje francuskog zakona.

Arnoova LVMH grupa posjeduje brend torbica Luj Viton, Moet šampanjac, Henesi konjak, zlataru Tifani i satove TAG Heuer, pored mnogih drugih, a njegova imovina prema procjeni Blumberga, vrijedi 164 milijarde dolara.

Francuski tajkun, koji je najbogatija osoba u Evropi i drugi najbogatiji poslije Ilona Maska, 2019. godine obećao je 200 miliona evra za obnovu katedrale Notr Dam, nakon što je uništena u požaru.

Mond piše da, prema „porodičnom predanju“, Arno ima posebnu vezu sa Kurševelom jer je tamo naučio da skija kao dijete i posjeduje vilu i luksuzni hotel u toj oblasti.

U januaru je imenovao svoju ćerku Delfin da vodi Kristijan Dior, drugi po veličini brend u LVMH-u, u potezu za koji su neki analitičari rekli da najavljuje  porodičnu trku sa njenim bratom Antoanom oko toga ko će preuzeti kompaniju, ističe Tanjug.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This