Donald Tramp ubjedljivo odnio pobjedu: Održani prvi izbori za republikanskog kandidata u trci za predsjednika SAD

Donald Tramp ubjedljivo odnio pobjedu: Održani prvi izbori za republikanskog kandidata u trci za predsjednika SAD

Donald Tramp, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, ubedljivo je pobjedio na prvom unutarstranačkom glasanju za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 2024. godine u SAD, javlja Rojters.

Guverner Floride Ron Desantis osvojio je drugo mjesto, a bivša ambasadorka u UN Niki Hejli treće mesto, ispred milionera Viveka Ramasvamija.

Donald Tramp je, uprkos četiri optužnice s kojima se trenutno suočava, u Ajovi dobio 50,9 odsto glasova, Desantis 21,4 odsto, a Hejlijeva 19 odsto, dok je Ramasvami osvojio oko 8 odsto glasova, javlja Rojters na osnovu izlaznih anketa.

Ovo je najubedljivija pobjeda nekog republikanskog kandidata na unutarstranačkim izborima u Ajovi ikad: dosadašnji “rekorder” bio je Bob Dol, koji je 1988. godine osvojio 12,8 odsto više glasova od svog najbližeg konkurenta.

Milioner Vivek Ramasvami najavio je odmah poslije prvih rezultata izbora u Ajovi da se povlači iz trke za republikanskog kandidata za predsjednika, i podržao Donalda Trampa, u govoru koji je održao.

I Desantis i Hejlijeva su želeli da osvoje drugo mjesto u Ajovi, kako bi ubijedili donatore i glasače da su upravo oni alternativa Trampu, a guverner Floride je dosta uložio u kampanju u Ajovi, budući da je posjetio svih 99 okruga u ovoj državi, i potrošio milione dolara na reklame. Rojters je ocijenio da su ovi rezultati “zadržali i Desantisa i Hejlijevu u trci”.

Za osam dana, republikanci u umerenijem Nju Hempširu će birati svog kandidata za izbore, a na istraživanja javnog mnenja primjetno je da je prednost Trampa u ovoj državi mnogo manja, a da je na ubjedljivom drugom mjestu Niki Hejli, dok je Desantis daleko iza njih.

Izbore u Ajovi obilježila je veoma niska temperatura (i do minus 43 stepena Celzijusa), koju su glasači “pobjedili” kako bi glasali na više od 1.600 glasačkih mjesta, prenosi Blic.

– Tramp je veoma narcisoidan, veoma drzak, ali završava stvari – rekla je Rita Stoun (53), koja je glasala u De Moinu. Kao i kod mnogih drugih republikanskih glasača, i njena glavna briga je stanje na južnoj granici SAD, a “rješenje” koje podržava je zid kojim se Tramp bavio kad je bio predsjednik.

Agenvcije

CATEGORIES
Share This