Dogovor Grčke i Turske: Otvoriti novu eru u odnosima

Dogovor Grčke i Turske: Otvoriti novu eru u odnosima

Grčka i Turska dogovorile su se danas da temeljno obnove odnose, uspostavljajući plan koji treba da otvori novu eru u odnosima dva NATO saveznika.

U istorijskoj poseti turskog predsednika Tajipa Erdogana Grčkoj, dugogodišnji protivnici su se složili da se usredsrede na razvoj dobrosusedskih odnosa, drže otvorene komunikacione kanale, podstiču trgovinu i rade zajedno na rešavanju problema koji ih dele, posebno u Egejskom moru.

„Nema pitanja koje se ne može rešiti, sve dok imamo na umu širu sliku i ne završimo kao oni koji pređu more i udave se u reci“, rekao je Erdogan posle sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini.

Sastanak je trajao duže od planiranog. Dve zemlje žele da povećaju trgovinu na deset milijardi dolara, a Erdogan veruje da bi mogle imati koristi od sastanaka na visokom nivou koji se održavaju svake godine.

„Treba da budemo jedni pored drugih, kao i naše granice“

„Istorija i geografija su odredile da smo susedne zemlje. Osećam istorijsku odgovornost da iskoristim ovu priliku i budemo jedni pored drugih, baš kao i naše granice“, rekao je Micotakis. Grčka i Turska decenijama se svađaju oko granica svojih energetski bogatih kontinentalnih pojaseva, kontrole Egejskog mora i etnički podeljenog Kipra.

Devedesetih su bili na ivici rata, a poslednjih godina se svađaju oko izvora energije u istočnom Mediteranu, odbrane, migracije i nabavke borbenih aviona. Erdogan je istakao da dve zemlje treba da se fokusiraju na pozitivno, a manje na negativno.

(B92/Index.hr) Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

CATEGORIES
Share This