DEMOKRATE NE MOGU POBIJEDITI NA IZBORIMA: “Vrlo je moguće da će SAD u novembru dobiti novog predsjednika”

DEMOKRATE NE MOGU POBIJEDITI NA IZBORIMA: “Vrlo je moguće da će SAD u novembru dobiti novog predsjednika”

Profesor međunarodnih odnosa iz Londona Neven Anđelić kazao je za N1 kako predviđa da će SAD u novembru dobiti novog predsjednika što će imati posljedice na cijeli svijet, ali i odrediti novi način djelovanja drugih sila.

Smatra da Demokrate ne mogu pobijediti na izborima ni s Bidenom ni s nekim drugim.

“Promjena će se sasvim sigurno desiti, da li je pozitivna ili negativna ovisi od vaših pogleda na svijet. Ako se desi u novembru ta promjena, biće posljedica na cijeli svijet i onda će i druge sile u svijetu reagovati u skladu s tim. Političke elite koje su navlasti ignorišu brige glasača i naroda. Magazin New Yorker je na naslovnici objavio ilustraciju s vodećim ljudima u američkoj politici, svi su preko ili blizu 80 godina, ti probrani. To govori da se novim generacijama ne pruža šansa. Oni su nezadovoljni jer imaju svoje probleme, a oni se ignorišu. Kako sada stoje stvari, u novembru je moguće da će SAD imati novog predsjednika”, rekao je Anđelić u Danu uživo.

Budućnost NATO-a pod liderstvom Trumpa

Govoreći o budućnosti NATO-a ukoliko Donald Trump bude na čelu SAD-a, Anđelić je podsjetio da je Ttump bio taj koji je u prošlom mandatu izašao sa stavom da sve zemlje moraju iz budžeta izdvajati dva posto za odbranu jer evropske zemlje tada nisu bile blizu toga. No to se promijenile i neke sada, poput Poljske, navodi, izdavaju i više od dva posto.

“Ali neke u susjedstvu SAD kao Kanada nisu ni blizu toga. Trump je tada pitao zašto bi Amerikanci plaćali za sigurnost Evrope. To je ratoboran stav koji podržava neke temeljne vrijednosti za koje je NATO tu da ih čuva. Tump se smatra populistom koji je krut. Majkl Ignjatev koji je bio kratko vrijeme vođa kanadskih liberala i predsjednik Centralno-evropskog univerziteta je 2003. godine govorio u prilogu američke invazije u Iraku i kritikovao evropske zemlje za mali doprinos u budžetu za vojne svrhe. Volja i želja da se više doprinese budžetima za vojne intervencije za osiguranje sigurnosti u svijetu po nahođenju dominantne sile, a to su SAD, odnosno NATO jer NATO bez SAD ne bi bio NATO i pitanje je da li bi se neka druga alijansa mogla formirati”, rekao je Anđelić.

Anđelić: Femicid veća opasnost za BiH i regiju nego rat

Komentirajući predviđanja nekih analitičara da bi se sukob sa Bliskim istokom mogao proširiti čak do Balkana, Anđelić upozorava da je femicid veća opasnost za BiH i Balkanski pregovor.

  “Kada pratimo političku retoriku, ima puno pokazatelja koji nas navode na takav zaključak, ali s druge strane pitanje je moći. Postoji li potrebna ekonomska, politička i vojna moć – ja nju trenutno ne vidim, ali dovoljno je da se pokvari kvalitet života i utisak o sigurnosti. Mnoštvo je nacionalističkih incidenata u BiH. Ali kada pogledamo nivo nasilja, veći je broj žrtava femicida u BiH nego na nacionalističkim osnovama. Vidimo gdje su istinski problemi i opasno društvo u BiH, ali i cijeloj regiji. Izašao je tekst u Financial Timesu o Vučiću, što nije učestvovao u britanskoj štampi, opsuju ga kao prepredenog političara, kao kameleona, koji flertuje i sa Zapadom i Rusijom i Kinom i EU i SAD, tražeći najbolje što se može postići, ali ovo su vermena gdje se svijet toliko polarizovao da se nacija mora čvrsto odrediti”, zaključio je Anđelić.  

BUKA

CATEGORIES
Share This