CNN: Američki obavještajci upozorili na rizik od sukoba prije napada Hamasa

CNN: Američki obavještajci upozorili na rizik od sukoba prije napada Hamasa

– Američka obavještajna služba dala je najmanje dvije procjene, koje su djelimično bile zasnovane na obavještajnim podacima Izraela, upozoravajući administraciju predsjednika SAD Džozefa Bajdena na povećan rizik od palestinsko-izraelskog sukoba nekoliko sedmica prije nego što je Hamas napao jug Izraela, rekli su dobro obaviješteni izvori za CNN.

Izvori su naveli da jedan izvještaj od 28. septembra upozorava, na osnovu višestrukih tokova obavještajnih podataka, da je teroristička grupa Hamas spremna da izvede raketne napade preko granice.

Dopis CIA od 5. oktobra generalno je upozorio na sve veću mogućnost izbijanja nasilja Hamasa, rekli su izvori.

Zatim, 6. oktobra, dan prije napada, američki zvaničnici su došli do podataka iz Izraela koji su ukazivali na neuobičajenu aktivnost Hamasa.

Nijedna od američkih procjena nije ponudila nikakve taktičke detalje ili naznake velikog obima operacije koju je Hamas izveo 7. oktobra, rekli su izvori.

Oni su naveli da je nejasno da li je bilo koja od ovih američkih procjena podijeljena sa Izraelom.

Visoki zvaničnik jedne arapske zemlje u regionu Bliskog istoka rekao je za CNN da je ta zemlja više puta izražavala zabrinutost u razgovorima sa američkim i izraelskim zvaničnicima da palestinski gnjev dostiže opasan nivo, ali da nisu naišli na razumijevanje tih zvaničnika.

Bliskoistočni diplomata u Vašingtonu takođe je rekao za CNN da je vlada te zemlje više puta upozoravala Bijelu kuću i američke obavještajne zvaničnike na to što Hamas nagomilava oružje, prenosi Tanjug.

Agencije

CATEGORIES
Share This