Brazil potresa afera „dijamanti“

Brazil potresa afera „dijamanti“

Afera „dijamanti“ već dvije nedjelje je na naslovnim stranama u Brazilu.

Bivši predsjednik Žair Bolsonaro optužen je da je pokušao da ilegalno unese komplet dragulja u zemlju, inače poklon saudijske vlade, prenio je francuski dnevnik „Mond“.

Komplet dragulja nalazi se u kožnoj futroli obloženoj tamnim somotom.

Unutra se nalazi par minđuša, prsten, sat i ogrlica ukrašena desetinama privjesaka optočenih dijamantima. Komplet je kreacija švajcarske zlatare Šopard i procijenjen je na skoro tri miliona evra.

Bolsonaro živi na Floridi od 30. decembra, kada je napustio zemlju uoči inauguracije svog nasljednika Inasija Lule da Silve i prijete mu krivičnim gonjenjem.

Sve je počelo u oktobru 2021. godine piše francuski list.

Tada je na vlasti bio Žair Bolsonaro i poslao je svog ministra rudarstva i energetike, admirala mornarice Benta Albukerkija u Rijad da predstavlja Brazil na samitu „Zelenog Bliskog istoka“, koji je promovisao prestolonasljednik Mohamed Ben Salman, poznat kao „MBS“, čiji je cilj da promoviše inicijativu Saudijske Arabije u oblasti klimatskih promjena.

Po povratku, 26. oktobra, carinici na međunarodnom aerodromu Guaruljos, u Sao Paulu, došli su do iznenađujućeg otkrića: sakriven u dnu ranca jednog vojnika, savjetnika ministra Albukerkija, pronašli su kutiju sa Šopard nakitom.

S obzirom da je vrijednost nakita znatno iznad 1.000 dolara dragulje je trebalo odmah da oduzmu poreski organi, prenosi Tanjug.

Komplet je zapravo veoma velikodušan poklon koji su saudijske vlasti poslale Bolsonaru i njegovoj supruzi Mišel, međutim, Bolsonaro nije želio da ove dragulje ostavi u javnu blagajnu niti da plati visoku carinu – 50 odsto od vrijednosti nakita zbog čega je svom ministru naredio da diskretno prokrijumčari dijamante u Brazil.

Više od godinu dana Bolsonaro je činio sve da se dokopa nakita.

U nekoliko navrata su ljudi od povjerenja slati da pregovaraju sa carinom na aerodromu.

Tri dana prije kraja mandata bivšeg predsjednika, u decembru 2022. jedan mornarički narednik je izašao iz vojnog aviona u Guaruljosu i zaprijetio carinicima da mu predaju nakit, ali uzalud.

List „Estadao“ otkrio je početkom marta da postoji i drugi komplet luksuznih predmeta, procijenjene vrijednosti od 70.000 evra, koje je Žair Bolsonaro uspio uspješno da prokrijumčari u Brazil.

Taj slučaj preuzeli su federalna policija, Revizorski sud i tužilaštvo, a nekoliko poslanika zalaže se za formiranje istražne komisije.

Nakon što je negirao da je prekršio zakon i rekao da je to poklon namijenjen njegovoj supruzi, Žair Bolsonaro je konačno na kraju vratio nakit koji je u posjedu poreskih vlasti.

Šteta je, međutim, načinjena – Bolsonarove najveće pristalice nastaviće da ga podržavaju, ali njegov imidž poštenog čovjeka iz naroda ozbiljno je narušen, rekao je politički analitičar Tomas Trauman.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This