Amerika od Kine i Rusije traži objavu ove deklaracije

Amerika od Kine i Rusije traži objavu ove deklaracije

– Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

Din je naveo da su se na isto obavezale Francuska i Velika Britanija, i dodao da bi SAD pozdravile „sličnu izjavu Kine i Rusije“, prenosi Rojters.

Mislimo da je to ekstremno važna norma za odgovorno ponašanje i mislim da je to nešto što bi bilo veoma dobrodošlo u kontekstu P5″, izjavio je Din, misleći na pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Govora o veštačkoj inteligenciji bilo je i na sastanku američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia u Pekingu 26. aprila, kada je dogovoreno da se u narednim nedeljama održe prvi bilateralni razgovori na tu temu.

Rojters navodi da su zvaničnici SAD i Kine nastavili razgovore o nuklearnom naoružanju u januaru ove godine, ali da se formalni pregovori o kontroli naoružanja ne očekuju uskoro.

Kina, koja proširuje svoj nuklearni arsenal, istakla je u februaru da najveće nuklearne sile treba najpre da se dogovore međusobno da nikad neće prve upotrebiti nuklearno oružje.

(Tanjug) Foto: Shutterstock.com/Bordovski Yauheni, ilustracija

CATEGORIES
Share This