Američki sudija: 17 godina robije za nerede na Kaptiolu

Američki sudija: 17 godina robije za nerede na Kaptiolu

Savezni američki sudija izrekao je danas kaznu od 17 godina zatvora Džozefu Bigsu, bivšem lideru ekstremne desničarske grupe “Ponosni momci”.

Prethodno je porota proglasila Bigsa krivim za pobunu i zavjeru zbog njegove uloge u upadu u Kapitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza Donalda Trampa 2020. godine.

Kazna koju je izrekao sudija Timoti Keli je manja od one koju su tražili savezni tužioci.

Keli je rekao da ne “pokušava da umanji nasilje” koje se dogodilo 6. januara, ali je primijetio da taj događaj nije u rangu događaja sa masovnim žrtavama i da bi izricanje strože kazne moglo da stvori disparitete.

Prije izricanja presude, Bigs se izvinio za svoje postupke pred sudijom, a glas mu se slomio dok je govorio o ćerki, za koju je rekao da je žrtva seksualnog napada i da joj je on potreban.

– Zavela me masa i samo sam krenuo naprijed. Nadvladala me moja radoznalost. Ja nisam terorista, ne nosim mržnju u srcu – rekao je Bigs.

Federalni tužioci tražili su kaznu od 33 godine zatvora za Bigsa i 30 godina za drugog optuženog Zakarija Rela, kome će kazna biti izrečena kasnije tokom dana.

Njih dvojica su prvi “Ponosni momci” koji će biti osuđeni zbog svojih uloga u napadu na Kongres SAD 6. januara 2021. godine.

Srna

CATEGORIES
Share This