“Ako ne budete pjevali himnu, slijedi vam mučenje” Iran zaprijetio porodicama fudbalera pred važan meč sa Amerikom

“Ako ne budete pjevali himnu, slijedi vam mučenje” Iran zaprijetio porodicama fudbalera pred važan meč sa Amerikom

Članovima porodica iranskih fudbalskih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu prijeti zatvor i mučenje ukoliko se igrači ne budu dolično ponašali pred današnju utakmicu protiv SAD, odnosno ukoliko ne budu pjevali himnu, rekao je izvor uključen u obezbjeđenje utakmica.

Nakon odbijanja iranskih igrača da pjevaju nacionalnu himnu na prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu protiv Engleske 21. novembra, izvor je rekao za CNN da su igrači pozvani na sastanak sa pripadnicima korpusa Iranske revolucionarne garde (IRGC).

Izvor je rekao da je iranskim fudbalerima rečeno da će se njihove porodice suočiti sa nasiljem i mučenjem ako ne budu pjevali nacionalnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom protestu protiv režima u Teheranu, prenosi Blic.

Fudbaleri su pjevali himnu pred drugu utakmicu protiv Velsa prošlog petka, u kojoj je Iran pobijedio sa 2:0.

Izvor, koji pažljivo prati iranske bezbjednosne agencije koje djeluju u Kataru tokom Svjetskog prvenstva, rekao je da je na desetine oficira iz IRGC-a angažovano da nadgledaju iranske igrače kojima nije dozvoljeno da se miješaju sa ljudima van tima ili da se sastaju sa strancima.

Iran i SAD sastaju se danas u ključnom meču Grupe B na Svjetskom fudbalskom prvenstvu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This