Zapuštena stranka

Zapuštena stranka

Za vlast u Srpskoj su izdajnici i američki podanici, a za Amerikance ultranacionalisti i (i dalje) mreža podrške haškim bjeguncima. Da li vam ovo liči na SDS?

Kako god, ostali su bez bankovnog računa, isključuju im struju, radnike su poslali na biro, a (za sada) zabranjeno im je i da idu na izbore. Bez obzira da li na kraju izašli na birališta pod svojim imenom, ili kao „Volja naroda“, tužna sudbina je zadesila najveću opozicionu stranku u Srpskoj.

Zlobnici bi rekli – dugo je i trajala. Jer, ono što je preživjela SDS, ne bi preživjela nijedna stranka u BiH: potjernica i hapšenje predsjednika, sječa nekoliko desetina funkcionera od strane OHR, stavljanje na američku “crnu listu”, otimanje njihovih poslanika od strane vlasti, zamrzavanje imovine, a na kraju udaranje tamo gdje su najtanji, i to od strane CIK koga su izabrali. I pored svega toga imaju do 100.000 glasača koji su mnogima očigledno trn u oku, jer su mnogo žilavi i nalaze se u istoj rečenici sa stvaranjem Republike Srpske.

Međutim, na kartu patriotizma trebalo je da igraju ranije, umjesto što su dozvolili da im vlast uradi nemoguće – da im zalijepi etikete s početka teksta. Sada je degutantno slušati herojske izjave čelnih ljudi SDS o vlastitoj sudbini. Poistovjećivanjem stranke sa Republikom i napadima na članove CIK neodoljivo podsjećaju na Milorada Dodika, a poruke „dok postoji zadnji glasač, SDS neće biti ugašena“ kao da su izašle iz kosovskog ciklusa srpske epske poezije. Još samo da Vukota izvadi gusle i opjeva vazdizanje u nebesa zapuštene stranke, izgubljene u vremenu i pokušaju da se jedina od nacionalnih partija u BiH odrekne svog pedigrea.

Njihov problem je racionalne prirode kome su i sami doprinijeli. Prošlo je 15 godina od hapšenja Karadžića, a još su na „crnoj listi“ jer ih do sada nije boljela. Da li su dali sve od sebe da tako ne bude? Ne vjerujemo. Kao što ne vjerujemo ni da Dodik ima veze sa gašenjem njihovog bankovnog računa, jer je i sam ostao bez istog. Ali, da bi volio da SDS ne postoji – to je već realnije.

Jednako tako degutantno je slušati jadikovke vlasti nad sudbinom SDS. One SDS čije poslanike su kupovali, čije ljude su lično diskreditovali, od koje su pravili druge stranke i čiji nestanak bi dugo slavili. Budite dostojanstveni bar kada im je najteže.

Autor: Slobodan Popadić/Srpskainfo
CATEGORIES
Share This