Uhapšen Šmit

Uhapšen Šmit

Kristijan Šmit uhapšen je na području Doboja, samo par minuta nakon što je njegova službena limuzina prešla entitetsku granicu i ušla u Republiku Srpsku.

Šmit je rano ujutro krenuo iz Sarajeva, a odredište mu je bila Banjaluka, ali samo što je ušao u Srpsku cestu su blokirali pripadnici MUP RS, koji inače kontrolišu entitetsku granicu i legitimišu građane koji putuju iz jednog u drugi entitet, pogotovo njemačke turiste.

Očevici kažu da je policija opkolila diplomatsko vozilo izabranog predstavnika Njemačke, odnosno EU, razoružala njegovo obezbjeđenje, pocijepala njegov diplomatski pasoš jer su utvrdili da on važi samo u jednom dijelu BiH, dok za drugi dio BiH treba drugi diplomatski pasoš.

Šmit se ovaj put očito malo prešao jer nije računao na predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika koji je javno obećao da će ovaj strani turista biti uhapšen čim kroči u RS, a potom deportovan.

E, pa, Dodik je svoje obećanje i ispunio, kao što je ispunio i sva do sada od referenduma za nezavisnost, vojske Srpske, Agencije za lijekove RS, republičke carine, ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, nesprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, ujedinjenja sa Srbijom, izbacivanje stranih sudija…

Zato nikome nije jasno zašto je Šmit opet odlučio da prkosi Dodiku.

Svi se još sjećaju događaja iz septembra prošle godine kada je Dodik javno rekao da se sprema uredba o Šmitovom hapšenju i da će biti izbačen iz Srpske čim kroči u nju, pa čak i da će biti gađan jajima jer je „prošlo vrijeme tenkova, pušaka i paradajza“.

Šmit je tada mislio da se Dodik šali, pošto je lider SNSD poznat kako veliki šaljivdžija, pa je krenuo u Banjaluku da obiđe tadašnjeg banjalučkog biskupa Franju Komaricu.

Čim je prešao entitetsku granicu uhapšen je i deportovan, ali je turista bio uporan pa je „mijenjao vozila“ i „probio“ se do Banjaluke.

Na ulicama su ga dočekale na hiljade građana sa jajima.

Očevici kažu da je gradska čistoća danima nakon toga šmrkovima ispirala ulice kako bi sprali jaja u šahtove.

Domaćice se kunu da danima nakon toga nisu imali ni jedno jaje u kući da naprave djeci doručak.

Šmit je, iako oblijepljen jajima, ipak uspio da se „probije“ u banjalučku biskupiju i sastane sa Komaricom, a kako se kasnije vratio u Sarajevo nikome nije poznato.

Eh, da, treba napomenuti da se ništa od ovoga nije desilo, osim u maštama onih koji obećavaju nešto u što ni sami vjeruju da se može desiti.

Šmit, ma šta ko o tome mislio, nije dužan da bilo koga obavještava o tome gdje će ići, niti je po bilo kojem važećem zakonu potrebno da se prije dolaska u Srpsku javi nadležnima u policiji RS.

Između Srpske i FBiH ne stoje punktovi niti granična policija koja bi provjeravala sve koji prelaze entitetsku liniju.

Šmit nije počinio bilo kakvo krivično djelo zbog kojeg bi ga policija Srpske mogla hapsiti, a zatim deportovati.

Za takve stvari po našem zakonodavstvu jedino je nadležna Služba za poslove sa strancima, a Šmit, koliko je poznato, nije počinio nešto zbog čega bi se oni njime bavili.

Vjerovatnost da se Šmit uhapsi i deportuje trenutno je ista kao da Bakira Izetbegovića uslikate kako sa šajkačom na glavi i zastavom Srbije šeta Baščaršijom.

To znaju i oni koji obećavaju Šmitovo hapšenje ali valja sa nečim izaći pred narod, pa makar to bilo i još jedno neispunjeno obećanje.

Autor: Snježana Karić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This