Sve po zakonu: Kako je srušena stara vila, da bi „Prointer“ izgradio neboder od 15 spratova

Sve po zakonu: Kako je srušena stara vila, da bi „Prointer“ izgradio neboder od 15 spratova

Rušenje zgrade nekadašnje “Poštanske štedionice” pored parka “Petar Kočić” u Banjaluci, obavljeno je uz sve dozvole Gradske uprave i uz poštovanje svih propisa, tvrde u IT kompaniji “Prointer” ITSS.

Na osnovu pravosnažnog rješenja Odjeljenja za prostorno uređenje, Gradske uprave Banjaluka, kojim je izdata dozvola za njegovo uklanjanje, uklonjen je objekat u ulici Milana Tepića. Radovi na pomenutoj lokaciji izvode se uz dosljedno poštovanje navedenog akta i svih propisa, rekli su u “Prointeru” za portal Capital.

Navode da će naredne aktivnosti na ovoj lokaciji, na koje se kao vlasnik eventualno budu odlučili, biti odgovorno realizovane i usklađene sa pozitivnim zakonodavstvom iz ove oblasti.

Licitacija na Đurđevdan u doba korone

Parcela oko ove zgrade, poznata i kao kuće “Bukinac”, opasana je gustom zelenom mrežom i na tom mjestu bageri tri dana ruše objekte i kopaju temelje.

U ovoj kompaniji nam nisu odgovorili šta će se i kada graditi na ovom mjestu.

Gradska uprava Banjaluka na naša pitanja o rušenju ovog objekta kao i o potrebnim dozvolama još nije odgovorila.

“Prointer” je ovu kuću kupio na licitaciji za 2,6 miliona maraka 2020. godine na Đurđevdan, u jeku pandemije virusa korona i ograničenog kretanja.

Zgradu je prodao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nakon što mu je “Poštanska štedionica” ustupila tu nekretninu zajedno sa zemljištem na ime djelimičnog izmirenja obaveze iz sudskog spora koji je Fond dobio.

Nakon toga, gradska vlast je donijela izmjene regulacionog plana kojima je na tom mjestu omogućena izgradnja poslovnog objekta od 15 spratova.

Kompanija „Prointer“ je inače poznata po unosnim milionskim poslovima sa državnim institucijama i dovodi se u vezu sa sinom predsjednika RS, Igorom Dodikom.

Vila nije pod zaštitom

Kuća u ulici Milana Tepića imala je određenu kulturno istorijsku vrijednost, ali nije bila pod zvaničnom zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa.

– Ona jeste evidentirana u Zavodu kao potencijalno kulturno dobro, u ranijim valorizacijama bila određena kao moguće kulturno dobro, ali komisija je nije proglasila – rekla je načelnica odjeljenja za zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa Milijana Okilj.

Od tridesetih godina prošlog vijeka kuća je bila u vlasništvu doktora Đorđa Bukinca, osnivača Ljekarske komore Vrbaske banovine i u njoj je bila otvorena prva privatna ambulanta.

Njegova ordinacija preživjela je i Drugi svjetski rat i Bukinčevo odvođenje u Jasenovac, a postojala je gotovo do njegove smrti 1953. godine.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This