Srećni ljudi

Srećni ljudi

Nakon što je žrijebom odlučeno da dođe do rokade u srpskom klubu delegata u Domu naroda BiH, odnosno da Nenad Vuković iz PDP zamijeni Snježanu Novaković Bursać iz SNSD, predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da to neće prihvatiti.

Svi delegati koji su izabrani neće se povući i nikakav CIK im ne može oduzeti mandate koje su dobili u skladu s Ustavom i zakonom, izjavio je lider SNSD nedugo nakon navedene lutrije.

Iako se šefova „nikad ne poriče“, što je na primjeru najveće političke partije u Srpskoj bezbroj puta dokazano, ipak je malo vjerovatno da će razumna i u komunikaciji pristojna, Snježana Novaković Bursać, pristati da učestvuje u zamišljenom cirkusu.

Recimo, na posao u Dom naroda istovremeno dolaze Vuković i Novaković Bursać, pa trče ko će prije sjesti u fotelju. Ili, na primjer, vrebaju kada će jedno od njih otići do toaleta ili na pauzu, pa mu brzinski zauzeti mjesto. Ili, možda, kao kompromisno rješenje nađu da fotelju u Domu naroda dijele „po pola“, kao Ivan Bekjarev i Nikola Milić bolnički krevet u seriji „Srećni ljudi“.

Kako god da se završi saga oko izbora srpskog delegata u Domu naroda BiH, malo šta će se promijeniti u ukupnom odnosu političkih snaga. Ono što eventualno, i sa malim šansama za uspjeh, može postići opozicija u Srpskoj jeste da iz vlasti na nivou BiH izbaci SNSD. Kako se sličan eksperiment završio prošli put, kada je sve poluge vlasti u Banjaluci imala aktuelna vladajuća koalicija, a dizgine u Sarajevu držala opozicija, svima je poznato.

Bez obzira koliko je depresivno i teško biti u opoziciji, posebno kada taj staž skupljate skoro dvije decenije, bez osvajanja vlasti u Republici Srpskoj nekoliko ministarskih i direktorskih fotelja u Sarajevu ne vrijedi mnogo. Osim za one koji planiraju da tamo spuste svoje stražnjice. Pa, šta košta da košta.

Autor: Boris Knežević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This