Šifra do šifre

Šifra do šifre

Pošto nevolje prestižu jedna drugu, pa finansijske probleme zamjenjuje nametanje Izbornog zakona BiH, Izborni zakon zamjenjuju crne liste, a crne liste prestižu blokade bankovnih računa, tako je u zaborav palo da je prvi rezultat američkih sankcija bio pad sajtova vladajućih institucija. Vlasti su to nekako prevazišle, ali u prevazilaženju problema bili su prisiljeni da promijene i šifre za wi-fi. Ovog petka ekskluzivno otkrivam nove šifre u institucijama Srpske i političkim partijama.

U Palati Republike, kao i u cijeloj Republici, skoro dvije decenije sve funkcioniše sa „rek’o Mile“, a kada je riječ o šifri za wi-fi trenutna je „Schmit, egyél szart“ i „Orbán, adj pénzt“.

U Vladi RS ima nekoliko šifara koje sjede u ministarskim foteljama, a kada je u pitanju wi-fi, premijer Radovan Višković je ipak odlučio da ima v.d. šifru, jer ju je lakše promijeniti. Trenutna je „paranema“.

U Ministarstvu finansija dugo su koristili šifru „MMF“, pa su je zamijenili sa „bečka.berza“, a u posljednje vrijeme traže šifru u trouglu između Rusije, Mađarske i Saudijske Arabije. Privremeno koriste „rufi41“.

U Ministarstvu pravde notornu šifru „kleveto.moja“ zamijenila je bezobrazna „boli.me.k.za.štrajk“.

U Ministarstvu prosvjete i kulture šifru „šta.me.ovo.snađe“ ne mijenja nijedan od posljednja tri-četiri ministra, slično kao što aktuelna ministarka uprave i lokalne samouprave ni za živu glavu ne mijenja šifru „moram.pitati.šefa“.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede šifra za besplatan wi-fi je „hocu.da.budem.premijer“, a u MUP-u RS „necu.da.budem.ni.ministar“.

U Ministarstvu energetike i rudarstva šifra je „koncesija1234“, a u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje nemaju wi-fi zato što im je šifru ukrao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite od 2006. godine šifra je „Škrbaješef“, a sa teškim posljedicama je prošao pokušaj promjene šifre u „agencija.za.lijekove.RS“.

U Ministarstvu trgovine i turizma šifra je „gospodinJa“, a za wi-fi „peci.vola“.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju šifru „trgovskagora“ zamijenila je šifra „sjahorine.sljubavlju“.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju zbog tehničkih problema godinama nisu mogli da promijene šifru „predstavništvobb“. Na kraju im je to pošlo za rukom, ali su za svaki slučaj stavili dvije šifre – „varadero“ i „đefiskalni“.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite šifra je „platanaruke“, dok u Ministarstvu porodice, omladine i sporta umjesto šifre za wi-fi traže ko je ministarka. Besplatan internet funkcioniše na „blllllll“.

U Ministarstvu saobraćaja i veza šifra je „godine.ti.dobro.stoje“, a u Ministarstvu privrede i preduzetništva imaju dvije šifre – „ženo.moja“ i „koncesijo.moja“.

Poslije Palate Republike, Vlade RS i ministarstava, red je otkriti šifre i u Narodnoj skupštini RS. Internet i ostalo u NS RS uspješno funkcionišu sa „opomena“, „vukane.napolje“ i „molim.obezbeđenje“.

Šifre za wi-fi imaju i političke partije, pa je tako šifra SNSD-a „dinastija“, a u Gradskom odboru Banjaluka koriste multimedijalne šifre „garaža“ i „blamaža“.

SDS koji još prevazilazi probleme sa domenom koristi šifre „crna.lista“ i „humanitarni.račun“, a njihov Gradski odbor Banjaluka još malo neće imati ni struje, kamoli wi-fi.

U PDP-u ne mijenjaju dugogodišnju šifru „MI-5-6“, a Gradski odbor Banjaluka koristi šifru „simbioza“.

Ujedinjena Srpska od svog osnivanja iz bezbjednosnih razloga koristi jednostavnu troslovnu šifru „BIA“.

Uprkos navodima da DNS koristi „celo.selo“ u stranci ministra bezbjednosti BiH koriste šifru „007“, jer drugu ne mogu zapamtiti, a u NPS-u besplatan internet imaju kada ukucaju „slava.rusiji“ ili „fuckEU“.

Demos koristi šifru „popupop.Bobijubob“, a u Narodnom frontu već dvije godine ilegalno koriste šifru „predsjednicaRS“, pa sada žele da je promijene u „gradonačelnicaBL“.

Socijalistička partija koristi šifru „solarne.elektrane“ i „solarno.plaćanje“, a šifra za wi-fi u SPS-u je „doktor.nauka“.

Lista za pravdu i red ima šifru „Ja,Ja.i.samo.Ja“, koriste i „neću.ni.kako.ja.oću“, a omiljene šifre su im „krivi.navod“ i „povreda.poslovnika“.

U NDP-u nema ko da koristi wi-fi, pa su zaboravili i šifru.

P.S. Bobi ima šifru, al’ neće da kaže koju, a laže da je šifra „Jokara“.

CATEGORIES
Share This