Šampionska zvona zvone Banjalukom

Šampionska zvona zvone Banjalukom

Šampionska zvona zvone Banjalukom. Borac je trijumfom nad Zrinjskim u Mostaru pokazao da je ubjedljivo najbolja ekipa u Premijer ligi BiH.

Ovaj tim Borca uradio je ono što nije nijedan ranije. Crveno-plavi su prvi put od osnivanja lige slavili protiv Zrinjskog u gostima (1:0) i tako najvećem konkurentu za titulu pobjegli na 12 bodova razlike, 11 kola prije kraja prvenstva.

Koliko je dominantan velikan iz Platonove ove sezone govori podatak da su posljednji put gorčinu poraza Banjalučani osjetili još sredinom avgusta, kada je u prvom kolu od njih bolji bio Željezničar na Grbavici, a od tada ligom dominira samo jedan tim.

Iako se prije početka sezone promijenio gotovo kompletan tim, a došlo 18 novih igrača, Vinko Marinović uspio je da taktičke zamisli savršeno uklopi sa sjajnom atmosferom u ekipi i crveno-plavima usadi pobjednički mentalitet.

Slavljenička atmosfera ovih dana vlada u gradu na Vrbasu, trogodišnja vladavina Zrinjskog biće prekinuta, osim ako se ne desi čudo. Ne treba „trčati pred rudu“, ali već sada sve ukazuje na to da je u opticaju samo jedan scenario, a to je da će treći put u istoriji pehar Premijer lige BiH doći u Banjaluku. Do kraja je ostalo pomenutih 11 kola, a teoretski gledano Borcu je potrebno sedam pobjeda kako bi na kraju podigli pehar.

I više “ne pije vode ona priča o pomoći sudija”, jer kada najvećeg konkurenta za titulu savladaš na gostujućem terenu, uzimajući u obzir i činjenicu da je na centru bio Irfan Peljto, čovjek u koga se svi kunu, jasan je pokazatelj da si najbolji.

Karakter i borba od prvog do posljednjeg minuta izdvojio je Banjalučane od ostalih ekipa. Kako je vrijeme odmicalo, Borac je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, a od standardnog srednjeg bloka u početku sezone, Vinko Marinović je visokim presingom tjerao protivničke trenere da se prilagođavaju taktici i da često biraju plan B.

Epilog svega toga je šampionski put na kojem se Borac nalazi već mjesecima, a kako stvari stoje u Gradu na Vrbasu ćemo naredne sezone slušati himnu Lige šampiona. Cilj će svakako biti i grupna faza nekog UEFA takmičenja, što je do sada pošlo za rukom samo Zrinjskom.

Autor: Dragiša Popović

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This