Samopouzdanje u eri društvenih mreža: Savjeti za bolji osjećaj vlastite vrijednosti

Samopouzdanje u eri društvenih mreža: Savjeti za bolji osjećaj vlastite vrijednosti

Društvene mreže su postale neizostavan dio našeg svakodnevnog života, ali često mogu imati negativan uticaj na naše samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Razumijevanje ovih uticaja ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja u digitalnom dobu. Društvene mreže omogućavaju nam da ostanemo povezani s prijateljima i porodicom, ali također mogu stvoriti nerealna očekivanja i negativne osjećaje.

Kontinuirano izlaganje idealizovanim slikama i životima drugih ljudi može dovesti do osjećaja nezadovoljstva, niskog samopouzdanja i anksioznosti.

Mnogi korisnici doživljavaju tzv. „fear of missing out“ (FOMO) ili strah od propuštanja, što dodatno pojačava stres i negativne emocije.

Poznata američka glumica Selena Gomez, koja se otvoreno suočila s negativnim uticajem društvenih mreža, rekla je:

„Društvene mreže mogu biti štetne za mentalno zdravlje. Važno je napraviti pauzu i fokusirati se na sebe i svoje dobrobit.“

Simptomi koji ukazuju na negativan uticaj društvenih mreža uključuju:

– Stalno upoređivanje s drugima

– Osjećaj manje vrijednosti ili nezadovoljstva

– Anksioznost ili depresija nakon korištenja društvenih mreža

– Povećana usamljenost

– Preokupacija brojem lajkova i komentara

Liječenje negativnih uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje uključuje nekoliko koraka. Kao psihijatar, preporučujem sljedeće strategije:

1. Smanjenje vremena provedenog na društvenim mrežama: Postavljanje ograničenja za korištenje društvenih mreža može pomoći u smanjenju njihovog negativnog uticaja.

2. Pravilno korištenje društvenih mreža: Fokusirajte se na pozitivne interakcije i sadržaj koji vam donosi radost i inspiraciju.

3. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT): Ova terapija može pomoći pacijentima da prepoznaju i promijene negativne misli i ponašanja vezane za društvene mreže.

4. Fokus na stvarne interakcije: Povezivanje s prijateljima i porodicom u stvarnom svijetu može poboljšati osjećaj povezanosti i smanjiti osjećaj usamljenosti.

5. Podrška i edukacija: Edukacija o realnosti društvenih mreža i razumijevanje da su mnogi postovi idealizovani može pomoći u smanjenju negativnih osjećaja.

Nadam se da će vam ove informacije pomoći da bolje razumijete uticaj društvenih mreža na samopouzdanje i mentalno zdravlje te da potražite stručnu pomoć ukoliko prepoznate simptome kod sebe ili svojih bližnjih.

Srdačno,

mr sci dr med Aleksandar Pejić, vaš psihijatar

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This