Prebacivanje odgovornosti

Prebacivanje odgovornosti

Oni kojima je nakaradni sistem već nanio štetu, imaju dva izbora, jer za onaj treći, koji bi donio promjenu, odavno nema hrabrosti, ni volje.

Ili da ćute i gledaju svoja posla, čekajući kada će sistem pokucati i na vrata njihove djece, ili da jednostavno, dignu sidro i napuste ovu zemlju u lažnoj nadi da će barem djeci biti bolje.

Ovakav sistem nažalost rađa tragedije, jednu za drugom, a nakon svake tragedije narodni običaj je da se mora naći krivac, i to u ekspresnom roku.

U kakvom sistemu živimo dovoljno govori sve češće obračunavanje, čitaj pravdanje, državnih institucija kada se dogodi tragedija.

Takav je slučaj bio i sa ubicom iz Gradačca, gdje je javnost, pored stravičnih informacija o samom zločinu, svjedočila obračunu između policije i suda.

Da se razumijemo, svi su krivi, a posebno oni koji su pisali nakaradne zakone.

Da je zakon jasan i krivac bi bio jasan, ali u nakaradnom sistemu ništa nije jasno, ali na lomaču se neko morao staviti.

Saradnja na relaciji policija – tužilaštvo, pa na kraju sud, odavno je dotakla dno, a tragedije poput one u Gradačcu samo potvrđuju sve navedeno.

Slučaj u Gradačcu otkrio je još jednom i vezu policijskih struktura sa kriminalnim organizacijama, pa je tako i policijska službenica suspendovana, jer je dovedena u vezu s ubicom. Posebno zabrinjavajuće jeste da je policijska službenica poznata po svojim vezama sa kriminalcima, te da je zbog toga još ranije prekomandovana u manju opštinu!

Nije ovo ni prvi, ni zadnji slučaj gdje policijski službenici, zahvaljujući nakaradnim zakonima u BiH, ne ostaju bez posla, već nastavljaju raditi u službi, iako im zakon i red nisu na prvom mjestu.

CATEGORIES
Share This