Pecine crtice o…: Srđan ili umjetnik o kome se priča

Pecine crtice o…: Srđan ili umjetnik o kome se priča

Velikom izložbom u galeriji Kolarca jedan mladi čovjek obilježio je 20 godina samostalnog rada.

Za to vrijeme postigao je da bude uvršten u 250 najuticajnijih svjetskih frizera, uradi preko 100 slikarskih radova na kosi, održi više samostalnih postavki slika i dobije priznanje od države.

To je kroki za priču o Srđanu Kuljaninu, Hercegovcu rođenom 1988. u Čapljini, nastanjenom u Beogradu. Ovaj poznati gradski frizer postao je poznat zahvaljujući zbunjivanju šire društvene javnosti prezentovanjem specijalne tehnike slikanja na kosi, koja je od strane zavoda za intelektualnu svojinu okarakterisana kao potpuni svjetski raritet.

Srđanov rad upoznao sam na ovogodišnjim Raškim duhovnim svečanostima na izložbi neobičnog naslova „Srpski kubizam“, održanoj u galeriji Centra za kulturu „Gradac“ u Raški. Pored slika iz naslovnog ciklusa tada je najviše pažnje (ponovo) privuklo autorovo slikanje na kosi. Od nevjerice do divljenja!

On to lako objašnjava: S obzirom da sam ovladao frizerskim zanatom, htio sam da se upustim u nešto više. Onda mi je na pamet palo slikanje na kosi. Taj proces trajao je dugo, tražio sam modele, prikupljao materijal. Prvi put mi nije pošlo za rukom, a onda sam dugo vježbao i na kraju je uspjelo. Publika je oduševljena jer slično nije nigdje vidjela.

Izrada tih malih i kratkotrajnih remek-djela, kreiranih pomoću farbe i sprejeva u boji, veliki je frizerski poduhvat i zahtijeva višesatnu posvećenost radu, bojenju i završnim intervencijama.

S druge strane, pojavu  žanra „srpski kubizam“ koga Kuljanin promoviše valja doživjeti kao umjetnički izazov koji se spontano pojavio i koji je za relativno kratko vrijeme zadobio (ako ništa drugo) simpatije mnogih zaljubljenika u likovno stvaralaštvo. Na već postojeću Brakovu formu kubizma kao globalnog, vijek starog, likovnog pravca, hrabro i vješto su ugrađeni nacionalni elementi iz bogate istorije srpskog naroda.

Autor je upotrebom prepoznatljivih simbola i elemenata, kombinacijom boja i geometrijskom estetikom, stvorio nešto što u današnje vrijeme budi emocije i odražava duh različitih vremena, jedinstven spoj arhaičnog i modernog, klasičnog i avangardnog, konzervativnog i liberalnog. Takvim radom Srđan na poseban način govori o životu, o ljudima i događajima na prostorima koje poznaje. Autor time postojeći žanr kubizma trajno bogati simbolima kao što su šajkača, trobojka, ornamenti…

Njegove slike odišu koloritom, folklornom tradicijom, optimizmom, snagom i vedrinom života koji uprkos teškim trenucima i nedaćama još uvijek opstaje u našim krajevima. Za relativno kratko vrijeme likovni radovi gospodina Kuljanina pronašli su svoje mjesto na mnogim zidovima domaćih galerija i kolonija, a stotinak „slika na kosi“ mahom su završile u vlasništvu domaćih i stranih muzičkih bendova i izvođača.

Sa svojih trideset pet godina Srđan je od običnog mladog frizera željnog rada stigao do reputacije jednog od najboljih beogradskih majstora za kosu i poznatog donatora u humanitarnim akcijama, a kao „umjetnički incident“ uživa status osobe čije se ime izgovara sa poštovanjem van granica Srbije.

Hrabri ulazak među likovne stvaraoce Srđanu Kuljaninu je otvorio novo poglavlje u kreativnom zanosu, a publici, sudeći po gužvi koju je napravila u prestižnoj beogradskoj galeriji, ponudio autora čiji razvoj treba pratiti.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This