Pecine crtice o…: Kako Mo Salah zarađuje milione?

Pecine crtice o…: Kako Mo Salah zarađuje milione?

Novembra 2019, u šoping molu usred Dubaia, na ogromnom monitoru gledao sam prenos derbi meča Liverpul – Mančester Siti.

Reakciju prisutnih kad je Mohamed Salah postigao gol nikad neću zaboraviti. Taj hor od urlika i vriske oduševljenja trajao je nekoliko minuta. Jedan smireniji gospodin mi je potom objasnio da se ime obožavanog Salaha može na arapskom jeziku izgovoriti na 16 načina! Već tada je bio kultna globalna superzvijezda za tamošnji svijet, a sada je najbogatiji i najpopularniji arapski fudbaler u istoriji.

Nisu epiteti i brojevi najbitniji u ovoj priči, ali pomažu da se vrijednost Mohameda Salaha objasni u drugačijem svjetlu. On je komercijalno najvredniji fudbaler Premijer lige, ime i lice sa neuporedivom međunarodnom privlačnošću.

Ovogodišnji izvještaj pokazuje da se više od 25 miliona funti (32 miliona dolara) nalazi na bilansu privatne kompanije registrovane u Velikoj Britaniji gdje je Salah direktor, u odnosu na 19,8 miliona funti 12 mjeseci ranije, što je porast od 5 miliona nakon poreza. To je samo djelić Salahove zarade u FK Liverpul. Procjenjuje se da je ona između 18 miliona funti i 21 milion funti bruto svake godine. Po ugovoru koji važi od 2022. do 2025, on je najplaćeniji igrač kluba. To je novac sa igrališta. Međutim, Egipćanin više zarađuje van terena nego za ono što na njemu čini. Tako se pridružuje Ronaldu, Mesiju i Nejmaru kao četvrti na listi prebogatih.

O tempora, o mores: nekad je fudbal igrala sirotinja, a gledali ih imućni. Danas milioneri igraju, a obožava ih sirotinja.

„Brend Salah” je vrijedan posao od blizu milion funti nedjeljno! Zarada najprepoznatljivijeg sportiste arapskog svijeta u Velikoj Britaniji je impresivna. Osim dugogodišnjeg ugovora s Adidasom, on je lice koje se uključuje u globalne kampanje kompanija kao što su Pepsi, Vodafone, DHL, Uber, Oppo, Bank of Alekandria ili firma za trgovinu nekretninama Mountain View. Svaki od tih komercijalnih aranžmana obično vrijedi između 3,5 i 6 miliona funti na godišnjem nivou.

On je nesumnjivo moderna ikona Liverpula! Kako ne bi bio sa 211 golova u sedam sezona od kada se pridružio iz Rome u transferu vrijednom 36 miliona funti. To ga je svrstalo među elitu, ali i učinilo zanimljivim za rukovodioce marketinga. Riječ je vrhunskom igraču srećnog lica, porodičnom čovjeku koji je počeo bez ičega u svom rodnom Nagrigu u Egiptu i došao u najveću ligu da pokupi sve.

Na Bliskom istoku i sjevernoj Africi on je lice hiljadu bilborda, naslovnih strana modnih časopisa, zvijezda TV reklama… Ako pogledate regione u koje „pokriva“ kroz jezik i kulturu, to je tržište u kome niko drugi zaista ne može da mu konkuriše. Skoro da ima monopol. Ne samo da „ima“ sjevernu Afriku već i cijeli Bliski istok. Upravo zbog toga su Saudijci prošlog ljeta toliko naporno pokušavali da ga pridobiju za svoju Pro ligu, svjesni njegovog uticaja u tom dijelu svijeta. Prosto niste imali nikoga u istoj stratosferi za ogromnu populaciju sa nevjerovatnim interesovanjem za fudbal poput Premijer lige. To je ogromna stvar i komercijalni potencijal.

Nenaučna, ali upečatljiva mjera Salahove vrijednosti vidljiva je kroz društvene mreže gdje ga prati blizu 100 miliona ljudi. Ima više od 35 miliona pratilaca na X i Fejsbuku, i više od 63 miliona na Instagramu. Njegov najnoviji Vodafone oglas objavljen na njegovom Instagram nalogu lajkovan je više od 510.000 puta.

Salah nikada neće „uhvatiti“ Ronalda i Mesija, čija je godišnja zarada, prema Forbsu, bila preko 100 miliona funti u 2023. godini, ali je uzlazna putanja Egipćanina stvarno izuzetna. On će ove i sljedeće godine zaraditi „negdje između 54 miliona evra i 62 miliona evra godišnje” od plata i prava na imidž tokom svog ugovora s Liverpulom. Ni Liverpul, u svemu, neće loše proći: Salahovo ime je najčešće štampano na poleđini dresova.

Pitanje je, naravno, koliko dugo će sve ovo trajati. Ponuda saudijskog kluba Al Itihad od 150 miliona funti odbijena je prošlog ljeta i Salah uskoro ulazi u posljednjih 12 mjeseci tog unosnog ugovora sa „crvenima“. A evropskom fudbalu trebaju novi junaci na travi i lica za marketinške kampanje. Neka se spreme Haland i Belingem.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This