Opet će nam obećati…

Opet će nam obećati…

Još nas osam mjeseci dijeli do novih izbora u Republici Srpskoj i BiH, a političke stranke su već odavno započele bitku za birače.

Sudeći po porukama koje političari šalju u javnost, očito je da građani ni ove godine ne trebaju očekivati ništa novo.

Medijski prostor već sada obiluje uvredama i klevetama na račun političkih protivnika, što je najbolje vidljivo u Banjaluci na relaciji Draško Stanivuković (PDP) – Vlado Đajić (SNSD), a u „borbu“ za glasove već se uključuju i druge političke partije koje nude „rješenja“, kritikuju, predlažu…

I ništa ovo u suštini i nije problem, sve dok se za promociju partija ili kandidata ne počnu koristiti javna sredstva.

A upravo trošenje javnih sredstava u kampanjama konstantna su „rak rana“ ovog društva.

Organizacije koja prate izbornu kampanju nebrojeno puta do sada su upozorile na praksu vlasti na svim nivoima u BiH da javna sredstva usmjeravaju u političke svrhe.

Od otvaranje kružnih tokova, puteva, liftova, ambulanti, preko korištenja službenih vozila, helikoptera za dolazak na skupove, pa do organizovanja koncerata, kotlićijada i opštenarodnog veselja po opštinama i gradovima – samo su neki od primjera kako se koriste javna sredstva u predizbornu svrhu.

Tako je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, ovih dana najavio „turneju“ po Srpskoj.

Na taj “desant” ne misli ići sam već će mu društvo praviti kompletan republički vrh koji je, gle slučajnosti, iz SNSD.

Dodik kaže da će najviše rukovodstvo Srpske u narednom periodu obići sve gradove i opštine, ali nigdje ne pominje predizbornu kampanju, već „kako bi bili podstaknuti važni projekti i ostvarila se potrebna koordinacija“.

To što se ti „važni projekti“ podstiču baš sad u godini kada su izbori, „šta bi on tu trebao sad raditi, projekti ne mogu čekati“.

I upravo je ovo model po kojem vlasti na svim nivoima funkcionišu godinama.

To što će Dodik obilaziti Srpsku baš u godini izbora ništa se ne razlikuje od načina na koji funkcionišu svi ostali funkcioneri širom Srpske i BiH.

Tako građani već sad mogu očekivati užurbanu izgradnju lokalnih puteva, otvaranje novih raskrsnica, semafora, polaganje kamena temeljaca za neke važne objekte ili pak novu turu obećanja o tome kako će u naredne četiri godine od njihove lokalne zajednice napraviti Las Vegas.

Na prethodna obećanja niko se neće obazirati jer ko pamti šta je rečeno prije dvije ili četiri godine.

Budimo realni, narod da pamti, a političari ispunjavaju svoja obećanja, već bismo letjeli s aerodroma u Trebinju, skijali na Manjači, “divili se porodičnom stablu na Trgu Krajine ili putovali po svijetu pasošem Republike Srpske.

 

Autor: Snježana Karić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This