(Ne)mirne smo

(Ne)mirne smo

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme skoro svakodnevno dešavaju surova nasilja nad ženama, bilo psihička, fizička ili emotivna, a posljednjih mjeseci sve je veći broj i brutalnih ubistava žena.

Podaci u koje svakodnevno imamo uvid nisu nimalo ohrabrujući, čak štaviše, iznimno su poražavajući i zabrinjavajući.

Nasilje je nasilje i sama konstrukcija te riječi je jeziva, ali u posljednje vrijeme imamo rapidan rast broja ubistava ili teškog povređivanja žena, što stvara jako veliki strah i nemir kod svake majke, supruge, djevojke i djevojčice.

Najnoviji slučaj koji je izuzetno potresao cjelokupnu javnost u BiH je ubistvo u Gradačcu. Nesrećnu ženu ubio je njen suprug i to na jeziv način. Kako se navodi, on ju je 5 puta udario u glavu sjekirom i zadao joj na taj način smrtonosne udarce. Potom je ubio i sebe tako što se objesio u Srebreniku.

Primjera i slučajeva je mnogo, a svakako neki koji su obilježili period od početka ove godine jesu slučajevi iz Sarajeva, Tuzle i Gradačca.

Sjećamo se svi primjera iz Sarajeva u kojem je muškarac (30) ranio djevojku upucavši je u potkoljenicu na Baščaršiji.

Potom, prisjetimo se i Selme Baluković koju je suprug 21. februara u Tuzli izbo nožem.Ne možemo, a da ne pomenemo i Amru Kahrimanović koju je policijski službenik iz službenog pištolja monstruzno ubio tako što je na nju ispalio čak 16 hitaca. Ovo je slučaj koji je takođe duboko potresao i uzburkao javnost.

Tu je i Nizama Hećimović iz Gradačca koju je suprug brutalno pretukao, pa ubio i to sve pred očima njihove kćerke. Da stvar bude još monstruoznija, sve je uživo emitovao na društvenim mrežama.

Ono što se nameće kao pitanje jeste, ko je odgovoran?! Ko je i gdje tačno zakazao?!

Da li zaista živimo u društvu i sistemu u kojem se neprihvatanje, odbijanje i sloboda kažnjavaju ubistvom

Sve mi sutra možemo biti i Halida i Selma i Amra i Nizama, zar to nije sunovrat našeg društva i zar zaista država ne može da zaštiti ženu?

Kako piše u jednom romanu, „Budi svoja, čak i kad si nečija najvoljenija“, e to je ono što i želimo da nam država omogući, da smo svoje bez straha od bilo koga i bilo čega.

Na kraju nam ostaje da vidimo kakve i kolike kazne će da dobiju ubice žena. Država će nam pokazati da li zaista treba da budemo (NE)MIRNE!

Autor: Jovana Stokuća

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This