Minimalac

Minimalac

Premijer RS Radovan Višković je tačno prije dvije godine saopštio podatak koji je i njemu bio frapantan, a to je da oko 62 odsto zaposlenih prijavljeno na platu do 600 KM.

Utom trenutku zagarantovan minimalac je bio 540 KM.

–  To je siva ekonomija i na to su nas upozorili poslodavci koji rade po zakonu. Mi se s tim moramo obračunati, a jedan od prijedloga je da odredimo minimalne bruto plate za svaku granu – poručio je tada premijer Višković.

On je time jasno poručio da najveći broj radnika prima dio plate u koverti čime poslodavci zakidaju i zaposlene zbog manjih doprinosa, a i državu i njene fondove.

Šta se desilo poslije toga?

Vlada RS je odredila povećanje minimalca na 590 KM i odredila da topli obrok ne ulazi u obračun zagarantovane plate, već da se isplaćuje mimo toga.

Poslodavcima je povećala osnovicu za neoprezivi dio plate, smanjila porez na dohodak sa 10 na osam odsto, ukupne doprinose smanjila sa 32,8 na 31 odsto. Porez na dobit nije promijenjen i iznosi 10 odsto, što je mnogima nejasno, jer upravo iz ostvarene dobiti plaćaju radnike na crno.

U međuvremenu je povećan minimalac i trenutno iznosi 700 KM, a poslodavci su prošlu godinu prikazali ukupnu dobit od oko četiri milijarde KM.

Radnicima se i dalje isplaćuje plata u kovertama, a po podacima, oko 75.000 radnika prijavljeno je na minimalac, odnosno svaki četvrti zaposleni zvanično prima zagarantovan iznos.

Dakle, sve po starom. Jedina razlika je u tome što su u međuvremenu strani radnici postali brojniji, dok naši postaju stranci u Njemačkoj.

U ovom trenutku se lome koplja opet oko povećanja minimalca.

Šta mislite šta će desiti?

Autor: Tijana Grujić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This