Laž kao istina 

Laž kao istina 

Do početka izborne kampanje ostalo je još nešto manje od dva mjeseca, ali borba za vlast uveliko traje. Već sad možemo zaključiti da je pred nama jedna od najprljavijih kampanja, u kojoj se neće birati sredstva da se porazi ona druga strana.

Svi resursi su već u upotrebi, prevare, laži, ucjene… Laže se na sve strane, a građani za sada to samo nijemo posmatraju.

Nedavno je u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasan novi Zakon o kleveti, a očekivali smo i toliko željeni zakon o medijima, ali njega nema ni na vidiku. Lažu nas na sve strane, tvrde da će stati u kraj neistinama, ali od toga neće biti ništa.

A zašto se izbjegava donošenje zakona o medijima u Republici Srpskoj? Odgovor na ovo pitanje nije težak. Tim zakonom trebalo bi da se sankcionišu i zabrane portaloidi, portali bez impresuma. Takvi portali su raj za laži, napade na političke neistomišljenike i druge javne ličnosti, pa i same građane.

Putem tih portaloida, bez impresuma, političari i njima potčinjeni serviraju lažne informacije koje kasnije podobni mediji, prije svih televizije, koriste kao udarne u svojim vijestima. Nije važno što su lažne, važno je građanima zamazati oči i ubijediti ih da je laž istina.

Stranački botovi su posebna priča. Oni su armija koja komentarima na društvenim mrežama zavarava javno mnjenje, jer im je naređeno da svojim komentarima stvore utisak da je cijeli svijet opredijeljen i da podržava njegovo mišljenje, koje u stvari nije lično, nego ciljano.

U sastavu tih botova kod nas se nalaze i pojedini ministri, narodni poslanici, direktori, savjetnici… Ima i onih koji su u zadnje dvije godine odborničke klupe zamijenili poslaničkim. Svi se oni kriju iza tastature i pišu uvredljive komentare. Ipak, da se zna, pravi identitet ne mogu sakriti, jer lako se prepoznaju po naivnosti, nepromišljenosti, brzopletosti, nestručnosti, načinu izražavanja i gluposti, a često ih odaju i stranačke kolege.

Oni, mislim na botove, najbolji su dokaz da kod nas u politiku i na funkcije ne idu pametni već naivni, gore pobrojani. O njima i njihovom pravom identitetu ćemo pisati kad dođe vrijeme. I dok njihove fabrike laži sve više truju javni prostor, običnim građanima ostaje da istinom protjeraju i konačno pobijede lažove.

Autor: Siniša Trkulja

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This