Ko se vozi, a koga vozaju?

Ko se vozi, a koga vozaju?

Tužilaštvu stiže novi “bmw”. Predsjedništvo BiH u avgustu kupilo tri, a sada se, pred Novu godinu, počastilo novim automobilima.

Dodiku “mercedes” od 258.000 KM, ostalima “škode”. Konakovićevo ministarstvo kupuje novi automobil za 130.000 KM. Savjet ministara BiH kupuje auto od 320.000 KM i krši vlastiti Pravilnik. Parlamentarna skupština BiH kupuje tri limuzine, planirali da potroše 220.000 KM, a ipak daju mnogo više…

Ovo su samo neki od naslova koji su protekle godine krasili naslovne strane portala i dnevnih novina u BiH. Ako biste zemlju posmatrali samo kroz njih, dalo bi se zaključiti da živimo u bogatoj zapadnoj demokratiji ili makar u nekom zalivskom emiratu. Ali, ne. U pitanju je međunarodni protektorat Bosna i Hercegovina, u kojoj je prosječna neto plata 1.285 KM, u kojoj se gotovo podigla buna poslodavaca zbog minimalca od 900 KM u Srpskoj, u kojoj su borci jedva dobili tri marke po mjesecu učešća u ratu. Zemlja najveći rasadnik stanovništva u Evropi.

Mogao bi se do zore nabrajati sav naš jad, kao i spisak institucija koje su 2023. nabavile nove limuzine. Grubom računicom došli smo do nevjerovatne cifre od 18,5 miliona KM koliko je javni sektor u BiH prošle godine potrošio za automobile, kupovinom ili kroz lizing. I znate šta se desilo? Ništa. Ministar bezbjednosti se čak javno požalio kako ga sramota zbog lošeg auta kada ide u inostranstvo. Eh, da je to jedina stvar u BiH zbog koje treba da ga je sramota…

Naravno da ne bi narod automatski živio bolje kada bi naši lideri i liderčići rasprodali službene automobile. Ali, oni smetaju jer su najreprezentativnija slika društva, u kome odabrani mogu da imaju sve što požele (iz budžeta, naravno). Dok na borce, koji sanjaju sedam maraka po mjesecu rata, u kome su gledali glavi mjesto – gledaju kao ludake. Jer, zaboga, para nema!

Para ima, ali je previše onih koji ih nezasluženo troše. Počev od direktorčića, šefova kabineta, zamjenika, zamjenika pomoćnika i pomoćnikovog zamjenika. I tako 10 kantona, dva entiteta, distrikt plus birokratski monstrum na nivou BiH, plus političke partije. Sve ljevičar do ljevičara, puna kapa socijaldemokrata i boraca za jednakost.

Teško ekonomiji koja hrani takvu aždaju.

Autor: Slobodan Popadić/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This