Jovanović: Dodik je ovom odlukom satjeran u ćošak

Jovanović: Dodik je ovom odlukom satjeran u ćošak

Reakcija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da nametne izmjene izbornog zakona je očekivana. Ali je neshvatljivo zašto je nakon pozitivne vijesti iz Brisela, Šmit napravio ovakav potez, izjavio je politički analitičar Milovan Jovanović u emisiji MAT BN TV.

Građani BiH nisu stigli ni da se obraduju zelenom svjetlu iz Brisela, a na pomolu je nova kriza. Kristijan Šmit je nametnuo izmjene izbornog zakona, što je izazvalo oštu reakciju predsjednik Republike Srpske Milorada Dodika. Dodik je ovom odlukom satjeran u ćošak, smatra  politički analitičar Milovan Jovanović.

“Koliko sam imao prilike da vidim ove izmjene izbornog zakona čak idu na ruku Republici Srpskoj. Da bih pojasnio, u najkraćem mogućem, većinu u Centralnoj izbornoj komisiji će činiti ljudu iz SNSD-a i HDZ-a. Prema tome ta izmjena izbornog zakona uopšte nije tako dramatična kako na prvi pogled izgleda, jer ponavljam većinu u CIK-u će imati SNSD i HDZ. To je jedan segment, drugi segment je da je Dodik satjeran u ćošak zato što ne može da prihvati izmjene izbornog zakona, jer on ne priznaje visokog predstavnika“, kaže Jovanović.

Ipak, izmjenama izbornog zakona nisu zadovoljni ni Dodik ni Čović.

„Po mom mišlenju Dodika interesuje državna imovina, Dragana Čovića interesuju izmjene izbornog zakona vezano za za izbor člana Predsjedništva BiH“, kaže Jovanović.

S druge strane, kaže on, ne treba zaboraviti da se protiv Dodika vodi sudski proces za koga prognozira da će završiti osuđujućom presudom, što će dodatno pojačati tenzije.

Kometarišuči najavu Velikog vaskršnjeg sabora, politički analitičar Milovan Jovanović kaže da su odnosi Republike Srpske i Srbije oduvijek dobri, te da su na najvišem nivou do sada.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum. To je predsjednik Srbije više puta naglasio, kao i drugii zvaničnici Srbije, ali i da žele da imaju najbolje moguće odnose sa Republikom Srpskom, što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom“, ističe Jovanović.

On dodaje da u tom odnosu, Dodik otežava međunarodnu poziciju Srbije.

„Gospodin Dodik svjesno ili nesvjesno ne samo da otežava poziciju Srbije, on primarno otežava poziciju svim građanima Republike Srpske, jer ako ste vi pod sankcijama SAD, Velike Britanije i ako ne možete da odete u bilateralnu posjetu nijednoj od ključnih zemalja EU, to se automatski preslikava i na Srbiju i otežava Srbiji, jer Srbija uspjeva da odoli pritiscima da uvodi sankcije Rusiji, a da ne trpi ozbiljne posljedice“.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Jovanović ističe da deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma u praksi ništa nije postignuto, te da će dalji dijalog  morati da sačeka izbore za Evropski parlament i izbore u SAD-u.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This