I šumom i drumom

I šumom i drumom

Ovo je pitanje koje, logično, postavlja svako ko zna četiri osnovne računske operacije i bar je jednom u životu vidio kamione natovarene oblovinom kako ponosno špartaju Srpskom. Koja ne da svoje šume.

Neki direktori šumskih gazdinstava tvrde da je gorenavedeni fenomen sa milionskim gubicima teško objasniti narodu, jer je narod “nepismen”, pa ne zna skrivene tajne šumarske struke.

Zvanična verzija, bar ona za široke narodne mase, glasi: bila kiša, nije se moglo u sječu, radnici sjedili besposleni, a plate i doprinosi idu, pa se, eto, nakupilo minusa, sve to popeglati sunčana jesen.

Ali ima tu jedna začkoljica, koja se u zvaničnoj verziji ne spominje.

Naime, i šumska gazdinstva koja raspolažu najbogatijim i najkvalitetnijim šumama u Srpskoj zapala su u teške gubitke. Skoro da su rekorderi među gubitašima. Reklo bi se, što veća šuma, to dublja dubioza.

Tako se u top 5 najvećih gubitaša upisalo Šumsko gazdinstvo “Vučevica” iz Čajniča, javnosti od ranije poznato po skandalima i aferama.

Prije pet godina u ovoj šumariji je direktor Neđo Mašić, kadar SNSD, koji je, navodno, bio pod direktnom zaštitom Milorada Dodika, prisluškivao i ucjenjivao radnike, tjerajući ih da glasaju za Dodikovu stranku. Plus je gazdinstvo uvalio u milionski minus.

I danas je čajnička šumarija plijen SNSD-a, samo su stigle mlade snage.

Aktuelni direktor Marko Mićević, predsjednik lokalnog SNSD i član Glavnog odbora SNSD, navodno je pod direktnom zaštitom Milorada Dodika. On nikog ne prisluškuje, ali novinare izbjegava u širokom luku, posebno ako ga pitaju kako je, za samo pola godine, naslagao više od pola miliona KM gubitaka. U Čajniču, usred šume.

Među gubitašima su i šumarije u Kotor Varošu, Driniću, Vlasenici, Gradiški, Han Pijesku. Osim pozamašnog minusa, ovim šumarijama je zajedničko i to što su bogate šumom, i što ih vode direktori bliski SNSD.

Naravno, ne treba potcenjivati ni dostignuća direktora iz Socijalističke partije, Demosa i Ujedinjene Srpske.

Neki kažu da je finansiranje političkih stranaka sječom šuma samo vrh ledenog brijega i da šumarijama, u stvari, upravljaju “lokalni šerifi”, koji su i stranački ljudi, ali su prije svega tajkuni, koji gledaju svoj interes.

Bilo kako bilo, besprizorna pljačka se nastavlja. I šumom i drumom. I po kiši i po suncu.

Autor: Milkica Milojević

Srpska info

CATEGORIES
Share This