„Hvala“ UEFA, čekamo naredne incidente

„Hvala“ UEFA, čekamo naredne incidente

Takmičenje kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje organizuje ozbiljna asocijacija kao što je UEFA, a koje se održava u predantnoj zemlju kao što je Njemačka trebalo bi da bude, kako naš narod kaže, pod špagu. Ali, sada je sve samo nije to.

Ruku na srce ne postoji fudbalsko takmičenje na kojem nismo bili svjedoci nereda na ulicama gradova, tučama navijača koji su satima prije meča pod vidnim dejstvom alkohola… ali to je problem za policiju koja to u Njemačkoj rješava manje više uspješno.

Ali kada se tako nešto preseli na tribine, e to je već ozbiljan problem. A problem postaje veći ako to sve ne bude kažnjeno. U tom slučaju može da se sve shvati kao poruka da je sve to dozvoljeno uz simboličnu nadoknadu. Zašto sve to ovako govorim. Pa kako drugačije da shvatimo kaznu koju je UEFA izrekla za sramno skandiranje navijača Albanije i Hrvatske tokom međusobnog meča. Navijači su horski, između ostalog, pjevali „Ubij Srbina“. I ne, to nije bilo izolovan incidet, stadionom su se orili povici protiv Srba i Srbije.

E sada dolazimo do dijela da to sve saveze Hrvatske i Albanije košta ukupno slovom i brojem 75.000 evra. Da ne bude zabune toliko moraju da plate za sve incicente koje su izazvali na toj utakmici. Znači da uvrede na račun Srba vrijede dosta manje. Navodno istraga je još uvijek u toku, ali treba očekivati sa se još samo malo evrića nađe u kasi UEFA. Živimo u svijetu gdje hoće da nam nametnu da sve ima cijenu. Takvu nam je poruku poslala i UEFA s tim da je ovde cijena veoma mala i velika je vjerovatnoća da će sve ovo da se ponovi. Zašto i ne bi kad je Savez za takmičenje na Euru zaradio milione, a tek nekoliko desetina hiljada evra koštaju ovakve sramne uvrede.

Te uvrede nisu stigle samo od navijača. Pa nakon meča megafona se uhvatio i fudbaler Albanije Mirljind Daku koji je vrijeđao Srbe i Makedonce. Profesionalni fudbaler se spustio na nivo huligana!!! Čovjek koji je sa istog tog megafona trebao da pošalje poruku navijačima da to što skandiraju nije dobro jer uradio sasvim suprotno. Naravno njegova odgovornost je sasvim drugačija pa je zbog toga i javno poslao poruku izvinjenja. Izvinjenje (ni)je pomoglo pa ga je UEFA suspendovala na dva meča, a kazna ga čeka i u ruskom klub Rubin Kazanju za koji igra od prošlog ljeta. I ovo ovome bi se dalo raspravljati da li je kazna prikladna ili ne?!

Bilo kako bilo svašta smo mogli sa očekujemo, ali ovakve propuste UEFA i Njemačke kako domaćina ne. Pitam se šta je to što bi desetine hiljada navijača trebalo da urade na tribinama, dok milioni gledaju preko malih ekrana, a da bude kažnjeno kako treba.

Eto očekivali smo da i sada bude podvučena debela linija zabrane, ali nije! Čekajući naredne ispade…

Autor: Vladimir Grbić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This