Guranje pod tepih

Guranje pod tepih

Vršnjačko nasilje u školama ponovo je aktuelna tema u Republici Srpskoj.

Unajnovijem slučaju dječak 8. razreda u OŠ “Sveti Sava” na Laušu u Banjaluci pretukao je svog druga iz razreda na autobuskoj stanici pored škole.

Kao i uvijek, postavlja se pitanje da li dječak može krivično odgovarati i kakva je njegova dalja sudbina.

Direktor škole izjavljuje da je u pitanju problematičan učenik, promijenio je 8 škola, donio metak u školsko dvorište, te da će i on na nastavničkom vijeću zatražiti da se izbaci. Ali da li je to pravo rješenje za ovaj problem?

Stiče se utisak da se ovakvi problemi “guraju pod tepih”, sve dok se ne desi neki novi slučaj i tako u krug.

Sistem ne funkcioniše adekvatno kada se govori o bilo kakvom obliku nasilja, bilo ono psihičko, fizičko, verbalno ili emocionalno. Prošle godine smo imali vrlo teške oblike nasilja i od tad do sad ništa nije poduzeto. To što je i poduzeto jesu samo “mrvice” koje nažalost nisu dovoljne u današnjem društvu.

Naše društvo je poprilično naviknuto na nasilje, pa ga i djeca od najranije dobi gledaju u medijima, filmovima i igricama i kasnije primjenjuju.

Mjera koja se izriče učenicima je vaspitna, pa tek onda disciplinska, a nadležne institucije treba da rade na tome da se spriječi ponašanje, te da utiču da se to više ne ponovi.

Važno je da se osobe od autoriteta zapitaju što je u pozadini takvog ponašanja, odnosno zbog čega je određeno dijete postalo nasilno. Potrebno je uvesti jasne sankcije za nasilno ponašanje, ali sankcije same po sebi, bez dubljeg razumijevanja problema, nisu konačno rješenje.

Autor: Sanja Dragić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This