Gdje je posljednja Tula?

Gdje je posljednja Tula?

U starim spisima grčkih istoričara pisalo se o legendarnom ostrvu Tula, koje se nalazi na dalekom sjeveru i u kom žive Hiperborejci.

Bog Apolon je odlazio tamo da bi ga Hiperborejci naučili da svira liru, koju je sa sobom donio na Balkan.

Plinije i drugi istoričari pisali su o ostrvu Tula, koje je posljednje uporište na zemlji, iza koga je tama, bezdan i neopisiva hladnoća. U tom ledenom moru plivaju samo džinovske želatinaste ribe, koje gutaju čitave brodove. Ultima Tule je za njih bilo posljednje odredište.

Kasnije su istoričari pokušali da protumače na kom bi mjestu zapravo mogla da se nalazi Tula. Mnogi smatraju da su to škotski Hebridi, famozno ostrvo Luis, na kom je Kaleniš sa svojim megalitima, ili Orkni ostrva. Drugi smatraju da bi to ostrvo mogao biti Island ili Grenland. Ono što je svakako zanimljivo je da se ostrvo pod imenom Tula nalazi na suprotnom dijelu svijeta, na južnom polu, u produžetku Foklandskih ostrva oko kojih se spore Velika Britanija i Argentina.

Nacistički generali, kao i brojni mistici u vrijeme Adolfa Hitlera, obilazili su sva ostrva na sjevernom i južnom polu tražeći “posljednju Tulu” i o tome svemu postoje izuzetno zanimljive priče. Tula kao prestonica Hiperborejaca, ili Arijevske rase, bila je meta svih nacističkih istoričara i arheologa. Tajno društvo “Tula” bilo je ezoterijski stožer neobične ideologije Trećeg rajha.

Leonid Ivašov u studiji “Zabranjeni svijet” iznosi tajne podatke iz ruskih obavještajnih arhiva, o ekspediciji broda “Švabija”, koji je odvezao veliki broj nacističkih generala i vojnika upravo do ostrva Tula u blizini Južnog pola. Tu se odigrala nestvarna bitka saveznika i esesovaca 1945. godine.

Tula koja se nalazi na Sjevernom polu bila je inspiracija mnogim umjetnicima iz svijeta popularne kulture. Kanadski strip autor Harold Foster je 1937. godine objavio u Njujorku “Princa Valijanta”. Valijant je rođen na ostrvu Tula, koje se nalazi na sjeveru Škotske. Kao mladić došao je na dvor kralja Artura kako bi sa drugim vitezovima okruglog stola branio Britaniju. U početku je bio paž Ser Gajvena, ali je poslije nekoliko bitaka i sam postao vitez okruglog stola.

Hiperborejsko Valijantovo porijeklo povezaće ga sa tajnom svetog Grala i drugim reliokvijama starozavjetnog kovčega, koje se po legendama nalazi u zamkovima i manastirima sjeverne Škotske. Veoma je moguće da su avanturističke epizode Fosterovog stripa uticale na nacističke vođe da sa još većom odlučnošću krenu u potragu za posljednjom Tulom.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This