Feljton: Kako Luka kontroliše vođe Sindikata EPRS i kako se pljačka sindikalni novac

Feljton: Kako Luka kontroliše vođe Sindikata EPRS i kako se pljačka sindikalni novac

Nakon što je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika i termoelektrane Ugljevik Boban Benović izdao i izigrao radnike koje predstavlja, pod pritiskom sa Petrom Đokićem i Vasilijem Perićem potpisao Zaključke o predaji rudnika uglja „Istok Ugljevik“ Serdarovu, zbog čega je izbio štrajk rudara i obustava rada, red je da se detaljno obrazložio ko je na čelu Sindikalne organizacije Elektroprivrede Republike Srpske, kako vođe Sindikata kontroliše Luka Petrović, i kako oni nekažnjeno, kao nagradu, nezakonito troše ogroman sindikakni novac.

U kratkom feljtonu, u par nastavaka, detaljno ću opisati zloupotrebe Mladena Mijatovića, Željka Tepavleviča i drugih čelnika Sindikata EPRS, a u nastavcima prenosim pisanje radnika Elektroprivrede Srpske o stanju u preduzeću i ponašanju sindikalnih vođa.

Kao grupa zabrinutih radnika djelovanjem sindikata Elektroprivrede Republike Srpske obavještavamo vas o sledećem i nadamo se da ćete se kao ozbiljan medij baviti nasim problemom, te pomoći da se radnici Elektroprivrede Republike Srpske izvuku iz kandzi lopovskih sindikalnih vođa, koji samo nanose štetu radničkim pravima zarad sitnih ličnih interesa.
U ovom pismu navešćemo vam niz nepravilnosti detaljno objasnjenih i dostaviti niz dokumentacije koja je dostupna (obzirom da se sva dokumenta u sindikatima kriju od sire javnosti).

Sindikalna struktura u oblasti elektroprivrede i energetike izgleda ovako:
Krovni sindikatSindikat udruzenih radnika energetike – SURE RS, predsjednik Mladen Mijatovic
Glavni organ upravljanja u SURE RS je pored predsjednika Mladena Mijatovića, Glavni odbor SURE RS, koga čine predsjednici svih sindikalnih organizacija iz sastava SURE RS, gdje glavnu rijec vode Željko Tepavčevic, Koraljka Kovačević Markov i Boban Benović uz Mijatovića. Pored svega toga postoji i Konfederacija sindikata, čiji je SURE RS član- predsjednik Željko Tepavčević (RITE GACKO)
 potrebno je ovo da znate kako bi lakše pratili kako se kreće novac u sindikatu energetike, koji je ogroman.
Krajem juna mjeseca 2023. godine na adrese svih članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora SURE RS stigla je anonimna prijava, koja se odnosila na rad predsjednika SURE RS Mladena Mijatovica i njegovih „jarana“, koju vam šaljemo u prilogu. Ono sto je potrebno istaći jeste da je anonimna prijava protiv Mladena Mijatovića nije u potpunosti tačna, ali se ispostavilo da koincidira u 80% stvari koje su tamo navedene. Molimo vas da sa velikom paznjom procitate te Primjedbe, a mi cemo Vam izdvojiti stvari koje su se pokazale tačnim.
Predsjednik Mladen Mijatovic kao veliki sindikalac prima 2 plate- preko 5000 KM mjesecno.
Mladen Mijatovic ima Ugovor o angazovanju koji niko od članova Glavnog odbora nije procitao niti imao priliku da ga pročita, potpisnik takvog ugovora je Zlatko Tanasić (Odbor Nafte) koji je ubrzo nakon potpisivanja istoga otišao u penziju, a takav Ugovor mu garantuje isplatu svih mjesecnih plata do kraja mandata u slučaju da bude smijenjen sa te funkcije, a radi se o stotinama hiljada maraka. Predsjednik SURE RS je izmijenio Pravilnik o materijalno finansijskom poslovanju SURE RS na način da može samostalno da isplaćuje iznose koje god hoće i kome god hoće, neograničeno, jedini uslov jeste da zahtjev za pomoć dolazi od strane predsjednika sindikalne organizacije, bilo koje. Imajte u vidu da raspolaže budžetom od skoro million KM. (Ovo se obilato zloupotrebljava na sledeci nacin: Predsjednik sindikalne organizacije iz sastava SURE RS podnese zahtjev za pomoć, najcesce navodeći bolest kao razlog, izvrši se isplata takvom licu koje novac podize sa računa i vraća Mladenu Mijatoviću i predsjedniku sindikalne organizacije koji je podnio zahtjev za pomoć, u kešu). Na ovaj način desetine hiljada KM mjesecno radnickih para se izvuku iz SURE RS I sliju u privatne džepove sindikalnih vođa.
Glavni odbor je zbog dobre “saradnje” sa predsjednikom Mijatovićem donio odluku kojom ga je ovlastio da u ime SURE RS SAMOSTALNO zaključuje ugovore sa svim fizičkim i pravnim licima za šta god smatra potrebnim i u kojim god iznosima smatra da je to neophodno. Iz ovog razloga Mladen Mijatović je izradio bankovnu karticu vezanu za račun SURE RS kako bi lakše mogao da troši radničke pare. Predsjednik SURE RS posjeduje i službeni auto, što ukljuluje i odrzavanje takvog auta i troškove goriva. Ovdje su takođe prisutne razne malverzacije, kao npr. da servis auta košta skoro 3000 KM, da auto ima potrosnju goriva od oko 13L/km, sto je nemoguce. U pitanju je Skoda superb 2017 godiste, sa motorom zapremine 1.6L. Prema priznanju samog Mijatovića sa pomenutim autom je za 6 mjeseci presao 18 000 KM, a potrosio skoro 6000 KM goriva. Glavni odobor je donio odluku da se za Radnicke sportske igre za svakog radnika kupi bon od 20 KM koji bi bio potrosen na završnoj veceri, na hranu i piće. Na Radničkim sportskim igrama ERS-a bilo je prisutno manje od 1300 radnika, tačan broj svakako mozete provjeriti kontaktirajuci Koraljku Kovacevic Markov, predsjednicu Sindikata ERS-a i prvog saradnika Mladena Mijatovića.
Za bonove predsjednik SURE RS potrosio je 30 000 KM, znaci za 1500 radnika, a nije ih toliko bilo, bilo ih je 1270. Razlika para je negdje nestala i niko ne postavlja pitanje gdje, jer svi učestvuju u ovim stvarima. Sve su lako provjerljivi podaci. Predsjednicima sindikalnih organizacija uplaćene su određenje pomoći novčane za Radnicke sportske igre, da li na privnate račune ili na račune sindikalnih organizacija, Mladen Mijatović nikada nije razjasnio niti obrazložio.
Troškovi ručkova- posle svake sjednice SURE RS, Glavni odbor ima organizovan ručak u pecenjari MY WAY u Banja Luci. Za prvih 6 mjeseci SURE RS je imao 3 sjednice, na svakom rucku prisustvuje 15-20 ljudi. Za potrebe ovih ruckova potroseno se frapantnih 20.631,78 KM. Nevjerovatna pronevjera radničkog novca, na koju niko ne reaguje, jer je svaki ručak koštao kao omanja svadba.
Primjedbe na rad predsjednika SURE RS vam saljemo u prilogu mejla, a ovih 8 stvari su neupitno tacne, provjerene kao tacne dok za ostala sporna pitanja iz primjedbi nismo imali mogucnost da iste provjerimo, te se nadamo će te vi kao ozbiljni novinari imati više uspjeha od nas. U prilogu mejla vam saljemo Izvjestaj o finansijskom poslovanju Nadzornog odbora SURE
RS, kako bi se uvjerili u tačnost ovih podataka.
Napomena: Predsjednik SURE RS Mladen Mijatovic je tek nakon sjednice u februaru potpisao ugovor (koji jos niko nije video) sa SURE RS i tek tada je deponovao potpis u bankama kako bi mogao koristiti sredstva SURE RS. Za 4 mjeseca potrosio je preko 400 000 KM, što je ogroman iznos.
Napominjemo da je u izvjestaju na strani prihoda prikazan prihod samo za 2023 godinu, a ne vidi se da je iz prethodne godine i prethodnog predsjednika ostalo oko 480 000 KM koje treba dodati na ovaj iznos od 530 000 KM.
  Nastaviće se …
(Nebojiša Vukanović)
CATEGORIES
Share This