Duhovi prošlosti

Duhovi prošlosti

Teroristički napad u Beogradu u kojem je Miloš Žujović, vjerskog imena Salahudin, samostrijelom teško ranio žandarma Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela ponovo je probudio duhove prošlosti.

Miloš alias Salahudin tokom napada je ubijen, nakon što je žandarm pucao u samoodbrani.

Kada god se probude duhovi prošlosti, po automatizmu BiH ispliva u prvi plan.

Terorističkih napada u regionu nije bilo godinama, ali očigledno je da ekstremizam živi. Neko bi pomislio, kao da ga neka nevidljiva ruka aktivira.

U ovom terorističkom napadu, koji je izuzev smrti napadača prošao bez drugih žrtava, apsurdno je da je terorista bio rođen kao Srbin, Miloš, i da je, prema priči njegove nastavnice iz osnovne škole, do prije nekoliko godina srbovao na društvenim mrežama, a zatim postao radikalni vehabija.

Taj vehabija udario je na imenjaka koji je platu zarađivao obavljajući službenu dužnost obezbjeđenja Ambasade Izraela.

Apsurdno je i to što bezbjednosne službe nisu bile u stanju da prate i spriječe ovakve ekstremiste.Istovremeno, BiH je po pitanju radikalnog islamizma tempirana bomba.

Veliki broj muškaraca, ali i žena vratio se sa ratišta u Siriji gdje su se borili na strani Islamske države.

U međuvremenu su muškarci osuđeni, ali ono što zabrinjava jeste da ne postoji resocijalizacija ovih osuđenika.

Ne treba biti ekspert za bezbjednost pa zaključiti da su ove grupe ekstremista najopasnija bezbjednosna prijetnja, a pitanje za milion dolara glasi da li bezbjednosne agencije u BiH zaista drže na oku ekstremiste kako se napadi poput onog u Beogradu ne bi dogodili i u BiH.

Autor: Nikola Morača/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This