Drage komšije, sretan praznik!

Drage komšije, sretan praznik!

Danas je dan koji nije državni praznik BiH, nego praznik Federacije BiH. Čak i da postoji postdejtonski zakon o praznicima BiH, a ne postoji, faktičko stanje je takvo da se 1. mart, kao Dan nezavisnosti, proslavlja samo u Federaciji BiH.

Ineka se proslavlja. Drage komšije, sretan vam praznik!

To što se onih 3,6 odsto Srba u FBiH danas ljuti, njihov je problem. Većinska volja Bošnjaka, Hrvata i ostalih u FBiH je takva da se danas u toj federalnoj državi BiH slavi dan kada su se otcijepili od Jugoslavije. A otcijepili su se takom što su pogazili volju srpskog naroda u BiH. I zato 1. mart nije praznik u Srpskoj, niti će ikada biti. Kao što ni 25. novembar neće biti Dan državnosti jer ono što je nastalo na taj dan 1943. u Mrkonjić Gradu nema prevelike veze s ovim što je nastalo 21. novembra 1995. u Dejtonu.

Naravno, Bošnjaci i Hrvati uzvraćaju udarac 21. novembra i 9. januara, jer ono što je nastalo na te datume ne odgovara njihovoj viziji “države” Bosne i Hercegovine…

Ako vam se zavrtilo u glavi od datuma i od toga šta kome odgovara ili ne odgovara, zapitajte se šta smo za ovih 30 godina dobili osporavajući jedni drugima da slave ono što misle da treba da se slavi. Ništa osim mržnje i gluposti poput sudskih naredbi da se rođendan pomjeri na neki drugi dan. Iako je u Bosni – previše je!

Nikada, ali nikada se svi narodi u BiH, oličeni u njihovim vođama, neće dogovoriti oko zajedničkih praznika. Čak nam ni Nova godina nije isti dan. Čemu onda nametanje, osporavanje, tužakanje? Da bi se neko na silu natjerao da slavi ili da ne slavi? Pogledajte na koji nivo je Srpska podigla proslavu 9. januara zahvaljujući osporavanjima. Što neustavniji, to svetiji praznik.

Ako smo išta naučili upravo na primjeru Dana Republike Srpske to je da nema nikakve svrhe zabranjivati drugim narodima da obilježavaju svoje praznike. Da, nikad se nećemo složiti s onim što se u prošlosti desilo. Da, ono što je jednima povod za slavlje, drugima je za tugu i parastose. I tu ništa ne možemo da učinimo.

Pardon, možemo. Neka obilježava svako svoje.

Srpsksinfo

CATEGORIES
Share This