Demontaža

Demontaža

Kako vrijeme prolazi pažnju mi sve više privlači nedavna posjeta Džejmsa O’Brajena, kojeg još zovu i “otac Dejtona”.

Ne znam da li je baš to htio da kaže, ali O’Brajen je tokom nedavne, dobro ciljane, posjete poslao nekoliko upozorenja, ne tumačenja, kako su to neki htjeli da prikažu.

Između ostalog, rekao je da “BiH nije unija ni konfederacija dvije države već jedna zemlja bez prava na otcjepljenje ili podjelu”. I da “imovina pripada državi”. O’Brajen se nije libio ni da kaže: “Nesuglasice se moraju rješavati zajednički kroz dejtonski sistem, ne van njega ili prijetnjom da će se napustiti taj proces”. Posebnu težinu ima jedna rečenica koja mi nekako zvuči kao ključna u cijeloj priči: “Dejton je jasno predvidio da je budućnost BiH u Evropi i da će država evoluirati koliko je potrebno da bi se to desilo”.

U prevodu, to znači da će se država razvijati, mijenjati i da će se promijeniti. Kad dublje analiziramo, te promjene, uz pomoć naivnih domaćih političara, traju već više od dvije decenije. Iz svega je jasno izvući zaključak da će onaj ko se ne bude ponašao i radio u skladu sa ovim preporukama završiti pod sankcijama i biće procesuiran.

Široka javnost u podijeljenom i ostrašćenom bosanskohercegovačkom društvu je prilično zbunjena. Bošnjaci i dalje prizivaju međunarodni intervencionizam, Srpska traži vraćanje oduzetih nadležnosti, a Hrvati sanjaju čudo i treći entitet.

Zapad je locirao i glavne kočničare na evropskom putu. Po njima, krivci su SDA, SNSD i HDZ BiH. Da je to tako vidi se i iz stanja na terenu. Demontaža ovih stranaka već uveliko traje. Neki od bivših funkcionera SDA su već presuđeni, poput Novalića, neki su pod istragom i nalaze se u pritvoru poput Osmice i Debeveca, a neki će tek u sudnicu. Na taj način biće završen obračun s Bakirom Izetbegovićem.

Uveliko traje i demontaža SNSD. Lideru ove stranke Miloradu Dodiku se već sudi. Bura se sprema i u HDZ. Sve su glasniji oni koji tvrde da će i on pod sankcije.

Jasno je da će u BiH biti sve više političkih suđenja. Zapad na taj način štiti sebe od nekih eventualnih poremećaja na Balkanu. Ne nazire se mir u Ukrajini i na Bliskom Istoku, pa je potrebno riješiti ono što se može.

Možda je BiH ponovo ključ za dobijanje izbora u SAD.

Autor: Siniša Trkulja

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This