Čitulja za Sud BiH

Čitulja za Sud BiH

Niko bolje, kvalitetnije i predanije ne radi na urušavanju i gašenju Suda BiH od samog tog suda.

Kakav Milorad Dodik i zahtjevi iz Republike Srpske! Zašto stalno isticati da je ta pravosudna institucija, zajedno s Tužilaštvom BiH, antidejtonski nametnuta, nelegalna, nelegitimna? Dovoljno je samo pustiti sudije Suda BiH da nastave da rade svoj posao na predmetima ratnih zločina kao što su to do sada činili, pa da u Republici Srpskoj uskoro ne nađete nijednog čovjeka koji će biti protiv toga da se to čudo od suda što prije ugasi i ne nastavi brukati pravo i pravdu.

Pravosnažna oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima u Kalinoviku, jedan je u nizu eksera koje su sudije Suda BiH godinama predano zakucavale u mrtvački sanduk institucije čiji bi dignitet i autoritet svojim djelima trebalo da brane.

Već prilikom izricanja prvostepene oslobađajuće presude Drekoviću, kada je sudsko vijeće zaključilo da su srpska djeca, ubijena i ranjavana prilikom granatiranja Kalinovika, predstavljala „legitimni vojni cilj“, postalo je jasno kakva će biti i konačna odluka

Isto kao što su samo naivni vjerovali u to da će Sakib Mahmuljin odležati osam godinica za zvjerska ubistva najmanje 50 Srba u Vozući, posebno jer mu ni nakon prvostepene presude nisu izrečene nikakve mjere zabrane, a nakon drugostepene je general mudžahedina i glavosječa lagano sjeo u avion i otputovao u daleku i prijateljsku Tursku.

Jednog dana, negdje u ovoj deceniji, trebalo bi da čujemo i presudu Atifu Dudakoviću, „heroju“ čija su „junačka djela“ zabilježile čak i kamere. Posebno ona kad naređuje da se pali sve što je srpsko, ili da se po kratkom postupku strijeljaju zarobljeni sunarodnici iz vojske Fikreta Abdića. Ne treba sumnjati da će sudije procijeniti da je sve to bilo legitimno. Ako tog, jednog dana, Sud BiH uopšte bude postojao.

Autor: Boris Knežević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This