Čestitka porodiljama

Čestitka porodiljama

Negdje između cirkusa oko Dodikovog suđenja i Prijovićkinih koncerata, u Srpskoj su po hitnom postupku usvojene izmene Zakona o radu, kako bi se porodiljama od iduće godine plata obračunavala na novi način.

Ito za većinu majki nepovoljniji, jer će na odsustvu imati manju platu nego do sada.

Izgovor je, naravno, da se to radi „kako bi se spriječile zloupotrebe“, vještačko povećanje plata radnicama, a mogli smo čuti čak i da je to od interesa za Srpsku?! Međutim, jedina istina je da je nepravda, po ko zna koji put, učinjena prema budućim majkama.

Svim onim ženama koje su i ovako kažnjene jer u ovoj Republici rade na crno, jer poslodavac ne želi da ih prijavi, a onda, ako imaju “sreće”, konačno ih zaposli kada zatrudne, jer zna da će Fond za dječiju zaštitu pokriti njihovu platu. I umjesto da se takve firme kazne, novčano se kažnjavaju žene, radnice, porodilje i njihova djeca.

Umjesto 12 prosječnih plata, porodiljama će se ubuduće zbrajati 18 primljenih plata, a ako nemaju dovoljno propisanih mjeseci, u obračun im ulazi minimalac.

Vi sad recite za koga je to povoljnije – jedino za budžet RS iz kojeg se finansiraju naknade porodiljama. Ta mjera je pompezno uvedena prije par godina kao podrška natalitetu i privredi, ali kola se opet slomiše na porodici, na ženama u najosetljivijem trenutku njihovog života.

Nisu vam majke zaboravile ni da još nema dugo obećavanih besplatnih prenatalnih testova. Od momenta kada je ova mjera najavljena do danas se porodilo bar 9.000 žena ne dočekavši takvu olakšicu.

Rađale su naše žene i u gorim uslovima, podići će i sada svoju djecu, ali pitanje je gdje, hoće li ih odgajati ovdje ili otići tamo gdje se porodica više poštuje. Hoće li postati turisti u rođenom gradu koji dođu jednom godišnje, dok narednu generaciju nećete vidjeti čak ni tada.

Narode, neka nam je sa srećom još jedna godina na Balkanu.

Autor: Nataša Telebak/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This