Ambis

Ambis

Tužilaštva u Republici Srpskoj su u samo dvije godine obustavila više od 7.000 istraga.

Među obustavljenim istragama najviše je onih koje su se odnosile na krivična djela nasilja u porodici, a zatim slijede krađe, tjelesne povrede, ugrožavanje sigurnosti, oštećenje tuđe stvari itd.

Za istrage o privrednom kriminalu i korupciji takođe nije bilo dokaza, ali o njima nećemo, za sada.

Konkretno, istrage za krivična djela poput nasilja u porodici, krađa i drugih, ne mogu se okončati ukoliko nema jasnog zahtjeva oštećenog odnosno žrtve, da se osumnjičeni procesuira.

Neko će pomisliti da je ovim olakšan posao policiji i tužiocima, pa kada se već žrtva dvoumi zašto je ne pogurati u pravcu da povuče prijavu.

Dakle, žrtva je ta koja pored toga što je nasilnik prebije, opljačka ili na neki drugi način ošteti, na kraju mora jasno i precizno tražiti da se taj isti krivično goni!?

E sad, da smo mi normalna zemlja i da živimo u uređenom sistemu, pa da žrtva ne mora da razbija glavu da li će njena ili njegova prijava doliti ulje na vatru, pa dovesti do još težih posljedica, možda bi žrtve i imale hrabrosti, pa se s nasilnicima borile do kraja. Da smo takvi, ne bi nam bilo ovako uopšte, ali nismo i kako stvari stoje, nećemo još dugo biti.

Naravno da postoje i oni rijetki koji se usude preći crvenu liniju i tražiti krivično gonjenje nasilnika i lopova, ali njihov očaj dolazi do izražaja nakon objave presude.

Posebno otežavajuća okolnost je kada se nekoj žrtvi, od strane policije ili tužioca, indirektno savjetuje da nije baš pametno ići u proces krivičnog gonjenja osumnjičenog, kada on neće biti ni u pritvoru, a do suđenja će se, i ako ga bude, čekati godina-dvije. Pametnom dovoljno.

Ali, to su stvari koje su poznate svima, a posebno žrtvama, pa onda ne treba ni čuditi što je broj obustavljenih istraga za navedena krivična djela sve veći.

Takođe, ne treba čuditi ni kada dođe do onih najtežih tragičnih posljedica, jer svaki nasilnik ili osuđeni iza sebe ima podeblji dosije.

Ne treba da nas čudi ni kada nasilnici paradiraju gradićem, a policija ih čuva i na kraju isprati kao da su štićene osobe.

Sistem u Srpskoj je odavno poslao poruku žrtvama da ih ne može zaštiti.

Autor: Nikola Morača/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This