Ako nekom nije jasno

Ako nekom nije jasno

„Republika Srpska je ustavni dio Bosne i Hercegovine i Dan Republike Srpske legitimni je praznik.“ Željko Komšić 9. januara 2010.

Dakle, moglo je i može drugačije. Moglo je dok neko nije odlučio da naredi stvaranje tačke razdora između Bošnjaka i Srba. Kao da ih već nije bilo dovoljno.

Taj neko bile su bošnjačke političke vođe i Ustavni sud BiH. Ono što je nekada bilo nesporno, odjednom više ne može, a u međuvremenu se ništa nije promijenilo, osim što je neki sudija odlučio da se igra političara. Bilo bi lijepo vidjeti kako bi se takav sudija proveo na ispitu iz ustavnog prava.

Može da postoji 100 presuda po kojima je 9. januar neustavan, mogu da pohapse sve koji su juče bili u Banjaluci, ali se ništa neće promijeniti. Deveti januar vjerovatno je jedina tačka oko koje nema razdora među ključnim faktorima u Srpskoj. To je dan kada su demokratski predstavnici Srba odlučili da u miru proglase Republiku, jer je njihova volja, kao naroda, ignorisana u BiH.

To nije ni dan početka rata u BiH, a kamo li dan početka ratnih zločina. To je dan kada su Srbi odlučili da se politički, a kasnije i vojno (jer su natjerani), zaštite od nestanka. Ako je iko kažnjen za sve stvarne i izmišljene zločine, onda su to Srbi. I neka su, ako su krivi. I tu stavljamo tačku. Ne postoji kolektivna, pa ni krivica Republike za nečije ratno zlodjelo.

Ako nekom nije jasno zašto je 9. januar svetinja dovoljno je bilo da proteklih dana pogleda to divljanje mržnje, histerije i dehumanizacije Srba i Srpske. Te niske prelete velikih SAD, kao i velike uzlete malih političara. Takva mržnja i pokušaj zastrašivanja kod Srba mogu da dovedu samo do još jačeg i odlučnijeg obilježavanja Dana Republike.

PROČITAJTE JOŠ
“Srpska je naša svetinja” Ostojić poručio da će se Dan Republike slaviti sve dok je boraca i srpskog naroda
“Srpska jedini način opstanka SRBA” Dodik ponosan što će građani u dobroj vjeri i raspoloženju proslaviti Dan Republike
Ali, psi laju – vjetar nosi. Za nekoliko dana svi će da zaćute, mada ne smijemo zaboraviti šta ko misli. Ostaje nam narednih više od 360 dana da se okrenemo sebi jer nam tu leži najveća prijetnja po Srpsku. Uništiće nas siromaštvo, poltronstvo, neobrazovanost, politički razdori koji graniče s mržnjom, demografski nestanak, gušenje slobode govora, politička nesmjenjivost. Uništiće nas oni koji su spremni da grickaju i prodaju dio po dio Srpske da bi sagradili lične imperije.

Ako sebi ne možemo obećati da ćemo idući 9. januar dočekati sa bar jednim od ovih zala manje zapitajmo se trebaju li nam neprijatelji mimo nas samih.

Autor: Slobodan Popadić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This