9. januar

9. januar

Odustajemo od praznika koga smo odbranili (9. januar, Dan Republike Srpske) i pored presuda Ustavnog suda BiH, da bismo imali praznik državnosti koju Republika Srpska, nažalost, nema i koju možda neće nikada imati (15. februar, dan državnosti RS).

Još gore, odustajemo od rezultata jedinog poslijeratnog referenduma u RS na kome je skoro 700.000 glasača odgovorilo „da“ na pitanje: Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?

Pročitajte još jednom pitanje. Dan Republike Srpske! Deveti januar nije nikakav dan nastanka, ni krsna slava, jer to nije isto. Čak i da jeste, to se mora odlučiti zakonom u Narodnoj skupštini, a ne deklaracijom koja je polutajno sastavljana ko zna gdje, pa onda prekrštena u svesrpsku. Braćo Srbi, to nije jedinstvo.

Možda svoje glasače možete da ubijedite da se 9. januaru samo dodaje 15. februar, ali i sami znate da to nije tako. Dan Republike! Ako bude po vašem, tog praznika više neće biti. Aplaudiraće vam Kristijan Šmit, bošnjačke i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer njima je bio sporan upravo 9. januar u istoj rečenici sa Danom Republike Srpske.

Moguće da ste u naletu svesrpskog adrenalina (naročito neki, po povratku iz Rusije) zaboravili da obratite pažnju na detalje. Možda vam je neka tajna sila zavrnula ruku, pa ste se nagodili. Možda ste planirali da među preostalih 48 dobrih tačaka Deklaracije progurate jednu spornu. Ili ste možda bili previše fini prema domaćinima, pa niste imali obraz da kažete „ovo da se briše“.

Još ne znamo šta je, ali ste ovim potezom od svesrpskog jedinstva napravili do sada najveći svesrpski raskol, posebno u Republici Srpskoj. On nema veze sa odnosima vlasti i opozicije, jer da opozicija nešto zna, ne bi im se protivljenje učinjenom svelo na saopštenja za javnost u kojima vide samo jednog krivca.

Jednog!?

Dirnuli ste u najtanja nacionalna osjećanja Srba u Republici Srpskoj i neće vam pomoći ni pokušaj vraćanja krsne slave Svetog Stefana. Pokazali ste da ste se kadri preko noći odreći najtvrđih stubova nacionalne politike. Možemo samo da sumnjamo – zbog čega. A, znaće se do kraja godine.

Autor: Slobodan Popadić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This