Tijana Bošković vodila Ezačibaši do pobjede u 5 setova protiv bivšeg selektora Srbije

Tijana Bošković vodila Ezačibaši do pobjede u 5 setova protiv bivšeg selektora Srbije

Odbojkašice Ezačibašija, predvođene Tijanom Bošković, savladale su ekipu Đovanija Gvidetija Vakifbank u finalu Svjetskog klupskog prvenstva sa 3:2, a po setovima je bilo 19:25, 25:23, 25:23, 23:25, 15:9.

Ljubitelji odbojke širom planete imali su priliku da uživaju u finalu klupskog Svjetskog prvenstva u kom su snage odmjerila dva turska giganta  Ezačibaši sa Tijanom Bošković i Jovanom Stevanović sa jedne strane i Vakifbank sa Biankom Buškom i trenerom Đovanijem Gvidetijem sa druge strane.

Jasno je bilo da će se voditi velika borba u finalu. Dobro se poznaju ova dva klupa, a motiva je bilo na pregršt, a Ezačibaši je nastojao da se revanšira Vakifbanku za poraz u Ligi šampiona prošle sezone.

Vakif je uspio da povede, a onda je usledilo izjednačenje i preokret. Imale su odbojkašice Ezačibašija priliku da do pobijede dođu poslije četiri seta, ali nisu uspjele, te se pitanje pobjednika rješavalo u taj-brejku.

Peti set bolje su otvorile izabranici Ferhata Akbaša, koje su imale konstantnu prednost u ovom dijelu igre i za to je najzaslužnija bila najbolja odbojkašica svijeta, Bilećanka, Tijana Bošković. Međutim, još jedna srpska igračica imala je bitu ulogu u završnici meča. Jovana Stevanović je dobar dio meča presjedila, a onda ju je trener uveo pred kraj petog seta, a Jovana je odmah upisala poen iz bloka. Sjajna igra Ezačibašija rezultirala je na kraju pobjedom. Tačku na ovo finale stavila je upravo Tijana Bošković napadom iz zone dva i tako svom klubu donijela treću titulu klupskog Svjetskog šampiona.

Najkorisnija u ekipi Ezačibašija bila je upravo Boškovićeva sa 27 poena, a pratila ju je Hande Baladin sa 20. Jovana Stevanović upisala je četiri poena.

Na drugoj strani maestralno je odigrala Džordan Tompson sa 33 poena, dok su Gabi i Čijaka Ogobu dodale po 16. Bianka Buša je upisala dva poena.

Izabranici Đovanija Gvidetija igrale su bolje tokom prvog seta, pa ni ne čudi, što su bez mnogo muke uspjele da povedu. Posebno se istakla u tom dijelu igre Džordan Tompson, koja je u tim momentima bila najkorisnija na obje strane terena.

I drugi set je Vakifbank bolje otvorio, pa je mnogo muke stigao do osjetne prednosti od 10:4. Međutim, uspjele su odbojkašice Ezačibašija da se vrate potpuno u set, a onda i na kraju preokrenu rezultat i izjednače na 1:1 u setovima.

Ništa manje uzbuđenja nam nije donio ni treći set. Sjajne su bile odbojkašice i jednog i drugog tima, a o tome dosta govori i činjenica da ni Vakifbank ni Ezačibaši nisu uspjeli nikako da dođu do neke rezultatske prednosti. I taman kada bi jedna ekipa uspjela da dođe do poena prednosti, najčešće bi uslijedila servis greška, pa smo stalno gledali “rezultatsku klackalicu”.

A onda je Tijana Bošković ubacila u “petu brzinu”. Vezao je korektor reprezentacije Srbije tri poena i tako uspio da preokrene rezultat i na kraju svom timu obezbjedi prednost od 23:21. Reagovao je tada Đovani Gvideti tajm-autom u nadi da će tako prodrmati svoje igračice. Tompsone je odmah uspjela da dođe do novog poena i smanji prednost Ezačibašija, ali je opet naša Tijana imala odgovor i donijela je popularnim “tigricama” dvije set lopte. Prvu nisu uspjele da iskoriste, ali je onda Hande Baladin skuvala loptu i tako stavila tačku na treći set.

Uspjele su odbojkašice Ezačibašija da dođu do prednosti od 3:1, ali su onda izabranice italijanskog stručnjaka napravile seriju od 4:1 i tako uspjele da preokrenu rezultat u svoju korist – 6:4. Uspio je Vakif da dođe i do četiri poena prednosti, a onda stale i dozvolile protivnicama da dođu do izjednačenja, a u tim momentima Baladin je bila posebno bila raspoložena.

Opet se vodila velika borba, prednost se konstantno mijenjala, a niti jedan, niti drugi tim nije uspio da dođe do nešto osjetnije prednosti. Uspjele su u jednom momentu izabranici Đovanija Gvidetija da dođu do vođstva od tri poena, ali su i to ispustile. Veoma su raspoložene bile odbojkašice Ezačibašija, koje se nisu predavale i željele su pošto-poto da meč završe u četiri seta, prenosi Sportal.

Međutim, prilikom rezultata 23:22 u korist Vakifbanka Baladin se upecala, pa je tako poklonila dvije set lopte protivnicama. Prvu nisu iskoristile, ali drugu jesu, pa se pitanje pobjednika riješavalo u taj-brejku.

Peti set bolje su otvorile izabranici Ferhata Akbaša, koje su imale konstantnu prednost u ovom dijelu igre i za to je najzaslužnija bila najbolja odbojkašica sveta Tijana Bošković. Međutim, još jedna srpska igračica imala je bitu ulogu u završnici meča. Jovana Stevanović je dobar dio meča presjedila, a onda ju je trener uveo pred kraj petog seta, a Jovana je odmah upisala poen iz bloka, a potom i iz napada. Sjajna igra Ezačibašija rezultirala je na kraju pobjedom. Tačku na ovo finale stavila je upravo Tijana Bošković napadom iz zone dva i tako svom klubu donijela treću titulu klupskog Svjetskog šampiona.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This